dimecres, 3 de juny del 2009

apologia platgil



l’irrupció, gens inesperada, de la bonança climàtica propícia que milers de catalans iniciem cada cap de setmana una cursa de velocitat que té com a meta el nostre aimat litoral. emulant els galgos (o com s’anomeni en català a aquests raquítics animalons), correm a tomba oberta perseguint la llebra de la platja.

tot i que els arguments dels detractors d’aquesta activitat estival són aclaparadors (recomano la lectura de jordicasanovasangelet.blogspot.com/2009/06/la-platja.html), si per mi fós inclouria una asignatura anomenada apologia platgil en el temari escolar enlloc del, per exemple, llatí o la química i la seva taula periòdica d’elements de la punyeta.

digueu-me previsible, atontolinat o que on va vicente va la gente però la platja és l’hàbitat en el que més còmode m’hi sento i lluny de contemplar tot el que hi passa en aquest xafogós micromón com un inconvenient, en gaudeixo i, per més inri, plenament.

la sorra i les seves diverses variants (fina, gruixuda, enganxosa per l’efecte de l’aigua o la crema solar, roent com la planxa d’un restaurant,...) m’agrada amb devoció. tant que, fins i tot, no em destorba ni gota acabar-me-la trobant per les orelles o dins les butxaques del banyador.

no hi ha partideta de pales, voley o futbol-platja (vam comprar unes mini-porteries al decathlon que són un bé de déu), frisby o construcció de castell amb aquelles galledetes tan mones en la que no hi vulgui participar. quan els nens, propi o aliens, em venen a buscar em sento com un flautista d’hamelin del maresme.

enlloc de rondinar per les semiacampades que organitzen alguns veins de tovallola (taula, nevera, umbrela, matalàs, entrepans de truita de patates), gaudeixo dels pollos que munten i dels inversemblants noms d’origen anglès i cinematogràfic amb els que criden (insisteixo: criden) als seus fills. el ni ma ni meno de los chunguitos o el toro enamorado de la luna de los centellas sol dotar de banda sonora aquesta tendra postal estiuenca.

no acabaré el post ni treient-me la màscara de l’ironia ni afirmant que odio anar a la platja. la veritable, i cruel ironia, és que m’encanta la platja i les coses que hi passen.

sols enyoro aquelles avionetes que, enlloc d’anunciar una festa discotequera de l’escuma, llençaven a l’aigua pilotetes de plàstic promocionant nivea. si repesquen aquest emblemàtic costum, abandono el frisby, deixo els nens sense flautista i surto corrent a per elles. com un galgo nadant crowl. ni má ni meno.

43 comentaris:

Eva ha dit...

De veritat van be les porteries? Vaig estar a punt de comprar-ne una perque el meu moc no hagués de posar les xancletes per marcar la porteria però no sé si entre pales de sorra(cada any són més grans), bossa, tovalloles, parasol, cadires, mitja-taula de surf i el marit no seran masses trastos. Sí, jo també soc de platja. Molt de platja.
Petons.

JJMiracle ha dit...

Hummm… A mi la platja només m'agrada del novembre al març.

Clidice ha dit...

marededéusenyor!!

no comment ... ni bebbent :P

Albert ha dit...

Jajajaja. Ja vaig dir al bloc del Jordi que m'agrada força anar a la platja. Veig que a tu t'apassiona.

Cada vegada fan més publicitat de tot a les platges però tens raó en que es troba a faltar alguna cosa una mica més original.
Adéu!

kweilan ha dit...

A mi m'agrada el mar, ja ho deia l'altre dia al meu bloc, però quan no hi ha tanta gent, millor.

Garbí24 ha dit...

també m'agrada tot i que si puc anar fora de les aglomeracions millor , o mar endins amb una barqueta..........
Trobo que les avionetes haurien de tirar tickets de consumisio per el xiringuitos atracadores

Joana ha dit...

Jo ja somio en la nevereta i el meló i la síndria tallats . Sóc l'enveja platgeril!
Ah! I la partida de pales que no me la treguin. La pilota sempre va a la toballola dels veïns :)
Bon cap de setmana sorrenc :)

Assumpta ha dit...

Òscar, fill meu, no sé pas què dir :-)

Si et faig la llista de coses repugnants que he vist jo a l'aigua!! Aaaagggghhhh Eeeeccssss

A mi que em donin la muntanyeta, estar fresquet, silenci, lluny de les aglomeracions, un jerseiet de llana, la llar de foc, un bon llibre, una tassa de te acabat de fer...

Les Coses són com Som ha dit...

nen, estaràs content amb el reportatge que us va fer en Jordi Pujol, el President tu!!! Preciós, hi ha llocs que no conec i em van encantar!!
La platja.. estic descobrint que el sol de muntanya també et posa morena, i a piscineta de casa també fa la seva funció. I que també, laplatja m'ajuda a socialitzar-me,que és una cosa que no podem deixar de fer mai!!!

khalina ha dit...

A mi m'agrada la platja, però en mesura. Res de dinar allà que em cremo si estic masses hores per molta crema protecció total, i a part,acabes menjant sorra.

Si hi ha poca gent millor. Clar que és difícil per la costa catalana. I odio els crits i altaveus forts amb música. Evito posar la tovallola prop segons qui.

neus ha dit...

doncs jo tot el contrari :)

mareta! quin estrés!!! XD

rits ha dit...

jo tinc molts sentiments contradictoris.
M'agrada la platja, el mar. M'agrada estar morena.
Però m'agobia moltíssim el sol (incompatibilitat amb el dit abans), i m'agobia molt la massificació. Aquest finde ha estat una mica exagerat. Crec que gairébé mitja població estavem sucarrimant-nos al sol! (i sense banyar-nos!!! o almenys jo, que l'aigua està moooolt freda)

per cert, les mini-porteries del decathlon, si són les que m'imagino, són genials!! ....xò,carai, com costen de recollir!!!!!

Carlos ha dit...

Jo sóc més de platja a partir de les 7 de la tarda, menys gent i per tant més sorra.
Diguem antisocial ;-)

PD. Per cert gràcies per la visita per per posar pressiío, jeje, a vegades necessito motivació.

Deric ha dit...

el video pren tot el protagonisme al post!!! Quina fricada!
Jo també vull que tornin a llançar pilotes de Nivea a la platja!!!!

Albert Lloreta ha dit...

uau, entre el ni ma ni meno i l'apologia platjil, m'han entrat unes ganes de fer una ruta badalona montgat ocata amb el radiocasette portàtil rumbero...

Sergi ha dit...

Saps, ara pensava que tu, en contrapartida al post d'en Jordi, ens cantaries les excel·lències de la platja. Jo, com a humil lector que sóc dels dos blogs, em trobaria ara amb un problema, el de molta gent que dóna la raó com un tonto al que ha escrit el post. Però és clar, ja vaig dir que no puc veure la platja en el post del Jordi, si ara dic el contrari, quedo fatal, oi?

Això pensava. Sortosament, tu odies també la platja, tot i que en siguis usuari, cosa que et fa una persona perfectament normal. I encara més sortosament, jo no dono mai la raó com un tonto a qui escriu el post. Així que diré el mateix que vaig dir allà, la platja ben lluny, ni que tirin pilotes de nivea.

Ja veus tu quina parrafada per venir a dir que no m'agrada la platja...

Els del PiT ha dit...

La sobredosi de platja de petit va causar massa seqüeles en el meu estat anímic com per gaudir tant com tu (tot i que no et negaré que algun castellet he fet amb els nens...)

Quins records les pilotes Nivea!
:-)

òscar ha dit...

van molt bé EVA. es claven a la sorra amb una mena de piquetes i els nens (i els adults) gaudeixen prescindint de xancletes i tovalloles fent de pals. això si: costa un ou plegar-les! :)

P-CFACSBC2V, no li dones ni una oportunitat a l'abril? :)

bandida, no dius res perque ets ... ballant los chichos? :)

la moda dels massatges i dels venedors ambulants de fruita, ALBERT, està potenciant darrerament la vessant comercial de la platja.

a mi de tota manera KWEILAN. però quan ens hi ajuntem aquesta fauna tan variopinta encara més :)

uuuuuuuuuum GARBI ... ben rumiat! s'ha de potenciar el consum xiringuero en temps de crisi.

clar que si JOANA. sense passar-se d'emprenyar, però de tant en tant cal errar el tir i fer diana a la tovallola veinal. és una manera de fer amics!!!

noooooooooo ASSUMPTA, no la faci's. no enderroqui's el meu mite platgil.

la platja és, INSTINTS, una eina de socialització més potent que el facebook i les discoteques. :)

jo sols utilitzo el meu ipod KHALINA en dies tranquils de platja. els dies normals ... escolto les recopilacions :) dels altres.

per estrés el que es formaria, ELUR, si repesquen les pilotetes de la nivea. :)

costen una barbaritat RITS. és més: afirmaria que són impossibles de plegar si no tens alguna mena de postgrau en doblgamenta porteril. jo ... no el tinc! :)

entre intentar convençe't de que utilitzi's la platja i "pressionar" per nous posts, CARLOS, penso que és més edificant l'opció dos :)

crec que faré un grup al facebook demanant de nou, DERIC, la presència de les esferiques nivea a la platja.

en hora punta, ALBERT. així el moment guanya en intesitat.

quin artista dels comentaris que ets XEXU: ara ja no sé si m'agrada o no la platja. :)

avui mateix (o demà, ves a saber SERGI) creo el grup al facebook demanant la reincorporació de les pilotetes a la platja.

bajoqueta ha dit...

Ets un bitxo raro jajajaja
Tiraven pilotes de Nivea del cel? Mai ho he vist :) Serà que quan arribaven a La Ràpita ja no els hi quedaven :)

fada ha dit...

Ja ho diuen: "Dios da pan al que no tiene dientes". Que jo visc al costat de la platja i pràcticament no la trepitjo. On hi hagi una bona piscina amb gespa al voltant...

Ferran Cerdans Serra ha dit...

m'apassiona el mar, les onades, nadar-hi en llibertat... també passejar per la sorra, i que aquesta s'amotlli al meu cos molt millor que un matalàs de viscoelàstica... però no suporto el sol a raig fet ni les aglomeracions, per tant, de dia muntanya, de vespre-nit platja! en tot cas, el mar sempre serà fascinant, perquè mai serà transparent.

Assumpta ha dit...

D'acord ;-) No la faré :-)

_MeiA_ ha dit...

Osti tu! desconeixia completament això que les avionetes tiréssin pilotetes! jo l'únic que he vist és que anuncien propaganda.

A mi m'agrada sentar-me sota el para-sol (perquè odio el sol, sóc mooolt blanca i em poso com una gamba) i observar a la gent que hi ha a la platja, és com estar en un altre món.

M'ha encantat l'entrada
=)

Eli ha dit...

Doncs m'encanta la platja, però odio les aglomeracions, així que la meva visita platgil és limita a partir de les 6 de la tarda, quan el sol és més fluix i els llargandaixos, i famílies rotllo "con 8 basta", decideixen abandonar la zona...
je,je,je

Això si per molt que m'agradi, tampoc em trobareu en cap platja de Barcelona, que això de posar sorra on no n'hi ha, és un concepte superior a mi... I com que sóc de poble... passo de les platges barcelonines.

:-D

Marta ha dit...

A mi m'encanta la platja... pero no puc dir el mateix d'algunes de les bestioletes (lluint banyador y armades amb armes diverses) que t'hi trobes.
Si poso una paradeta de guiris i domingueros, en vendre algun???

zel ha dit...

Mira, jo, si estic descansada, faig com tu, trapassejo i escolto el que xerren, bado com una babaua i em relaxo totalment... només m'empipa suar, es clar...

Babunski ha dit...

Sí, sí, jo ho confirmo!!! Quan jo era petit també tiraven pilotes del NIVEA (blaves) del cel.

Cal que avisem a Iker Jiménez?

òscar ha dit...

espero que no sigui, BAJOQUETA, una mostra de mobbing dels de nivea cap els rapintencs :)

coi ... la piscina també és força amena, FADA. déu ni do el que hi pots veure en alguna d'elles.

visca el mar i muntanya FERRAN! gran plat de la gastronomia catalana!!! :)

gràcies ASSUMPTA! un altre post desdint-me de tot el dit (es a dir: rajant de la platja) seria massa feina.

si es que mola la gent que s'hi concentra enllà MEIA. millor que algun monòleg d'en buenafuente!

hòstia ELI... con ocho basta! què bona era! m'agradava molt aquella torre humana (precursora dels castells) que feien als títols de presentació de la sèrie.

no sé ara MARTA ... amb tanta crisi!

llavors passes a fer el xafarot, ZEL, des de l'aigua :)

si parlant amb els del milenio aconseguim que tornin les pilotes volants; sí BABUNSKI.

Alba ha dit...

Una cursa que no sempre acaba de forma satisfactòria. A més, el més curiós es veure el cargament que porta la gent per fer passar les hores: llibres, pales, pilotes, etc.
En fi, un dies on la carretera tindrá bastante feina.
Salutacions

Jordi ha dit...

Només començar, ja m'he topat amb la mítica cançó, lletra de les lletres, single entre els singles... umm!! Quina delícia!! Com s'escriurà "mi siana guana"? És més, què voldrà dir aquesta expresió? Algú ho sap? Ells ho saben?

Veig que has citat al Vicente, que crec, desgranant la frase al complert que no és el meu Vicente, aquell bon home i millor persona. Per sort per tu i pel teu bloc... i per la platja sencera. Potser té previst l'obertura d'un nou txiringuito de platja. Tremolem!

Des d'aquí demanar motlles nous per fer figures a la platja. Alguna idea? El perfil de la moreneta, el gol d'Iniesta al Chelsea o la cara de la Carmen de Mairena. Què bonic quedaria a la platja veure tot això!! Es que estic cansat de veure sempre torres de castells!!

Oh!! Què gran, jo també vaig viure aquelles avionetes pel litoral Castelldefelí tirant les pilotes de la Nivea (lletres blanques i la resta color blau).

Per tot això i molt més, perquè t'agrada tant la platja, d'admiro molt, moltíssim, et reverencio, t'aplaudeixo (plas plas plas) i et seguiria fins a la fi del món i fins a Burkina Faso!

P.D.: Gràcies per la citació!

Jordi ha dit...

Ah!! Quedes nomenat cavaller de les Nivees i les picades del peix aranya! Ni més ni menus!

Princess Valium ha dit...

oh si oh siiiiii....Jo també en sòc una fan incondicional, tot i que passades un parell d'hores m'entren les ganes de fotre el camp :)

Eva ha dit...

Ostres, la platja... què bé!!! És el millor invent de l'estiu, hores i hores gaudint de sol, aigua i sorra... gent amunt i avall... tot un panorama fet per la distracció...
Una abraçada!!!

carina ha dit...

Sóc de les Garrigues però m'enamora la platja, m'agrada estirar-me al sol i posar-me moreneta gaudint del so de les onades, però m'agobia terriblement la sorra i la gent... no puc suportar les platges massificades i de chiriguito, sóc una incondicional de Ses illes i aquest estiu hi tornem, enguany toca Formentera, m'agraden les caletes solitàries i minúscules. Menorca és el meu paradís particular.

TORO SALVAJE ha dit...

Si pogúes faría pujar el mar deu metres i acabaría amb aquesta plaga.

Guspira ha dit...

A mi la platja m'agrada a la tardor i a l'hivern. Digue'm rareta... :)
És que a l'estiu... això d'haver d'olorar els peus del veí de dalt i gairebé besar-li els morros al veí del costat, com a que no...
Per cert, el vídeo... sense paraules!
Bon cap de setmana!

Lula ha dit...

A mi tb m'agrada la platja, jeure, i dedicar-me a fer el que em roti (dormir, escoltar música, llegir, nadar...) la put*** és que sempre hi ha massa gent al voltant, és el que té no estar forrada i disposar d'una barqueta tipus Flavio Briatore o similar....

Paraula de verificació : CARDI.... no diré res.

Besoootes i arena!

òscar ha dit...

carregaments ALBA que, seguint les lleis d'en murphy, pocs cops s'utilitzen. cal dur de tot per acabar no fent servir de res :)

he investigat per la xarxa JORDI i ... res de res: tothom desconeix el significat del mi siana guana com tampoc se sap perquè les grecas diuen te estoy amando locamenti amb i final. dos dels enigmes musicals del segle XXI segueixen sense desvetllar-se. gràcies pels teus aplaudiments, admiracions, annexions a grups facebookeros i seguiment incondicional a indrets que van des del monestir de montserrat fins a burkina faso. la mairena no canta res? :)

les ganes de marxar, AINHOA, sols venen si el recopilatori del de la tovallola del costat no és idoni. res de chill outs i músiques ètniques a la platja: sols horterades!!! :)

un parc temàtic de la humanitat EVA i ... de franc! ni dragons khans ni tobogans espectaculars; visca la nivea i los chichos a tota castanya! :)

val CARINA ... et reconeixeré, tot i el post, que la tranquilitat de sa espalmador i les platges de formentera també m'agrada moltíssim. per no parlar de l'arrós amb llamàntol que fan allà! uuuuuuuum :)

jajajajajaj TORO. el patronat de turisme de la costa brava ha posat un detectiu privat seguint a justiniano. creuen que ell serà qui provoqui aquesta pujada de la mar :)

ohhhhhh GUSPIRA ... :) ... quin gran moment, també, aquell en el que has de trobar un mini oam de sorra enmig de famílies i grups o, encara millor, trepitjar la tovallola dels altres per accedir on tu vols. la platja fomenta les relacions socials!!!

òscar ha dit...

en canvi, els diumenges a primera hora del matí, els únics que coincidim a la platja dels blocs som tu i jo LULA. això si que és militància dominical!

Lula ha dit...

Oooooiiiixxxxx

Tot això comença a fer-me por Òscar!!!!

Jajajjaja
Aquest weekend no tinc platja jo, aniré a l'Auditori, concert gratuït a les 12.45h, el qui vulgui...


Besoootes

Ferran Porta ha dit...

Servidor es postula, com el Carlos, a favor de la platja tardana, aquella que "obre portes" cap allà les 6 de la tarda, quan els Jonatans i les Déboras ja han desfilat cap a casa, i la densitat de població per gra de sorra quadrat ha baixat considerablement.

Àpali, a gaudir-la! :)

el paseante ha dit...

També sóc de platja jo. Et diré més, m'agraden molt les ciutats tipus Lloret i aquells carrers plens de gent que fa olor a crema hidratant.

òscar ha dit...

el programa aquell de canguelis de fan a la cuatro, LULA, haurà de començar a estudiar aquest cas nostre. ningú més no matina els diumenges? :)

t'has oblidat dels kevins, FERRAN.

... amb les botiguetes de souvenirs oferint des de xancletes futuristes fins a sangria encabida dins d'un recipient en forma de brau. quines poblacions costaneres tan grans que tenim, PASEANTE!