dimecres, 5 d’agost del 2009

somni d'una nit d'estiu

el manual dels pares i mares perfectes, al capítol IV titulat “oci pedagògic”, recomana fermament la conveniència de fruir en família de les pelis de dibuixos animats. a mi, que aquesta mena de cinema se m’indigestava de petit més que tres toblerones a les onze de la nit, cada estrena de disney em provocava malsons terrorífics.

l’ofici de pare comporta tragar sovint determinats gripaus de difícil digestió. des de suportar diàriament “el hormiguero” (tinc pablo motos i flippy travessats) fins anar a totes i cadascuna de les pelis d’animació que les sales (per fer-me la guitza) decideixen incloure a la cartellera. tinc, per tant, un màster en animals que parlen, canten i ballen amb la mateixa diligència que jo jugo al tetris del mòbil.

up”, la darrera estrena de la factoria pixar, ofereix un inici de cinta que t’obliga a deixar orfe d’una mà amiga el menú marylin (crispetes i cola de mida mitjaneta) que t’havies demanat en entrar. deu minuts que condensen el cicle de la vida d’una nena i nen units per l’infantil afany aventurer primer, l’adulta vida en comú i els maldecaps diaris després i, finalment, una vellesa farcida de tendresa i salut dèbil en parts iguals.

que es pugui concentrar l’existir d’una parella d’una forma tan fredament breu, et deixa un nus a la gola i el desig, immediat, de fer del carpe diem la teva bandera vital. aquest inusual tret de sortida, al menys per un film infantil, obre la porta a la presentació dels personatges que acompanyaran al quasi octagenari carl a la recerca del seu somni.

un nen de vuit anys (rusell) al que m’imagino cantant tot el sant dia, sense descans per familiars ni veins, el “puff era un drac màgic” i un gos (dug) que et fa entrar ganes d’ampliar el petit zoo que ja és el pis de barcelona. “up” palplanta un somriure a la cara de petits i grans ensenyant realitats que no sempre són per riure (les tossudes manies dels avis, el canvi de caràcter quan madurem, el mobbing immobiliari, etc) amb la finalitat que no girem mai la cara als nostres somnis sense oblidar gaudir del procés que ens permet (o no) conquerir-los: la vida.

al capítol IV del manual dels pares i mares perfectes, el dedicat a “l’oci pedagògic”, haurien de incloure-hi des de ja mateix un apèndix recomanant anar a veure pares, mares, fills, avis i, fins i tot, l’esperit sant aquesta petita joia anomenada “up”. també, si encara hi som a temps, una petició als cinemes perque el raquític menú marylin inclogui, pel mateix preu, un parell de toblerones (de dos en dos no fan mal) ja que per mi seria, en definitiva, un veritable somni per una nit d’estiu.

58 comentaris:

Joana ha dit...

Ahir l'estrenaven i hi volia anar. Vaig deixar-la per avui. Ahir estava a la fresca llegint i em va fer mandra aixecar-me :)

RaT ha dit...

Als Bosque dius que la fan, oi?...

(oblidem els Toblerones, plis, que amb tant gelat he oblidat l'operació bikini)

Salvador Macip ha dit...

Jo tinc sort: sóc dels qui no em perdo una pel·li de dibuixos des de fa segles. Estic esperant que el nano sigui prou gran per poder-lo fer servir de coartada quan vaig a una sessió infantil...

Cesc Sales ha dit...

Vaig gaudir com un nen amb aquesta peli. ja m'imaginava jo volant amb uns quants globus... Su Jules Verne aixéqués el cap!

Assumpta ha dit...

Té, Òscar, juga... Hi ha de tot!! :-)))

http://www.disneylatino.com/FilmesDisney/Up/

fada ha dit...

La fan a Vilanova ara que tenim cinema acabat d'estrenar al mig de la Rambla. Però haurem d'esperar que s'acabi la Festa Major, que ara no tenim temps per a res! Petons.

Ferran Porta ha dit...

Sóc de l'equip d'en Salvador, jo: també em busco coartades. La meva es diu Marcel, és el meu nebot; cada cop que surt una pel·li de dibuixos, sóc jo que el truco per preguntar-li quin dia anem al cine!! :-)

La que comentes avui la tinc apuntadíssima des del primer dia que en vaig veure el trailer!

JJMiracle ha dit...

Curiosament, de més petit no suportava les pel·lícules de dibuixos animats, i ara no em fa res anar-ne a veure. Aquesta la tinc pendent, però segur que caurà.

Trini González Francisco ha dit...

Això és un no-parar! Just l'acaben d'estrenar i el meu nebot ja em demana el joc per a la Play de Up... Arghhhhhh... i..., dic jo..., no li aniria bé al nano una piloteta de futbol amb els caretos dels protas ben dibuixadets?

Garbí24 ha dit...

La varem anar a veure l'altre dia , em va agradar molt , però trobo uns moments asta massa crus per un public tant petit , ja tindran temps de veure les miseries de la vida .

rits ha dit...

és la màgia de pixar. agrada als petits i sedueix als grans.

no sóc massa objectiva, a mi m'agraden molt les pelis de dibuixos!!! i n'hi ha unes quantes que no estan fetes destinades als peques...

la vaig a veure demà!!!

Susanna ha dit...

M'agrada que a un que li causen urticària les pel·lícules infantils digui això d'aquesta.

Jo hi solc anar. Sense coartada. Dec ser la tia rara aquella que va sense nens... Jjajajaj! A vegades em decepcionen però no em rendeixo. L'última va ser Ice Age 3, que és pitjor que la segona i molt pitjor que la primera.

Però veus? Vaig veure el trailer de "Up" i vam decidir que seria molt interessant d'anar a veure-la. Ara que he llegit el teu post, n'estic segura.

Agnès Setrill. ha dit...

Jo sempre espero que la facin en català, tarda més, però poso el meu granet de sorra.
I prenc a tots els meus nebots que son 4, per celebrar que la puc veure en la nostra llengua.

ddriver ha dit...

si el nen te 22 anyets no cal oi? thanks

Sergi ha dit...

A mi sí que m'agraden aquestes pel·lícules, però és que per més de dibuixos que siguin, o d'animació, que en diuen ara, no tenen per què ser per nens. S'emparen en els dibuixets i en personatges simpàtics perquè agradin als nens, però totes amaguen missatges que la canalla no pot captar, i que atreuen els més grans. Són la fusió perfecta, perquè tenen elements per tothom. És clar, no és el mateix anar a veure una pel·ícula de Doraemon, que un adult es pot morir de fàstic i hi va per portar la canalla. Però no em diràs que Shrek no té bromes i temàtiques no tenen res d'infantil?

Deric ha dit...

tinc ganes de veure-la!

Jordi ha dit...

Ahir vaig anar a veure UP, casualitats de la vida... amb menú gegant de crispetes i coca-cola, per mi sol, evidentment. Per l'Alba, crispetes petites, que sinó me n'agafa del meu!

Totalment d'acord amb el que dius, el que passa que aquell condensar de la vida del nen-avi en 10 minuts, al començament no saps si ho somia o si és veritat. Tenia dubtes...

No va desagradar-me la pel·lícula, ans al contrari. La vaig trobar molt bona. Només vaig trobar a faltar les tresines com a veïns del senyor Frederickson!!

P.D.: Veig que tens Wifi per tot arreu...

Andrea. ha dit...

Les pel·licules de dibuixos, no son exclusivament pels nens.
Com diuen per aquí Shrek, no és per nens precisament... de fet m'encanta... i des de fa temps la trilogia ocupa un lloc a la lleixa dels dvds...

De fet, tinc moltes ganes de veure aquesta UP, amb una mica de sort caurà aquest cap de setmana... xq avui ja s'ha frustrat.

Ferran Porta ha dit...

ddriver si el nen té 22 anyets, passa-li el meu telèfon i ja l'acompanyo jo!

sargantana ha dit...

apa...va...ja sera menys!!!
jijijij

Thera ha dit...

A mi em fa gràcia anar a veure-la, la nena m'ho demana i potser i porto al petit i tot! A l'estiu al cinema s'hi està bé també ;)

el paseante ha dit...

Tinc ganes de veure-la. I mira que no sóc massa de pelis de dibuixos. Una amiga meva (http://gafapastawannabe.blogspot.com/) també n'ha parlat al seu blog, positivament com ho has fet tu. Hi aniré amb crispetes.

sky walkyria ha dit...

amb pelis i pares
l estiu s assembla massa a la tardor

espero q gaudeixis de la calor com més t agradi

ptns

òscar ha dit...

l'estiu és per mandrejar tot el que es pot i més JOANA.

"l'operació bikini" és una peli de disney, RATETA. i a jutjar per la de gelats que m'estic fotent, et diria que de ciència ficció.

SALVADOR, ull que quan els nanos es fan prou grans també demanen anar a veure high school musical. la 1, la 2 i la 3!!!! grrrrrr

amb avions com aquell, CESC, estaria amb tu: m'anava a fer la volta al món i sense prendre cap biodramina.

ostra ASSUMPTA. un joc? ara me'l miro! :)

de festes a vilanova FADA? anda que no ballaràs ni res aprofitant la semifresqueta de la nit.

això sí que és pedagogia activa FERRAN. segur que en marcel parla maravelles de tu a escola!

som dues gotes d'aigua P-CFACSBC2V en aquesta dèria infantil. tampoc t'agradava el circ, oi? :)

clar que sí TRINI. jo vaig servir l'excussa (sempre supercreible) de que s'han esgotat i, per tant, piloteta al canto :)

els primers minuts, i veient com pintava allò, vaig mirar al nen GARBI: va dir que li agradava molt. i, tot s'ha de dir, després la peli és, en aquest aspecte, una mica més convencional.

crec que t'agradarà molt RITS. no et perdis ni un detall d'aquests primers minuts. són, pel meu gust, de traca i mocador.

veure aquesta, SUSANNA, m'ha fet tornar a tenir fe en el gènere tot i que em temo (susceptible que és un) que em seguiré portant decepció rere decepció.

vaig veure-la en català AGNÈS. ja que em tocava veure animació que, al menys com tu dius, fem una miqueta de terra!

amb 22 DRIVER, toca acompanyar-lo per la nit estiuenca que té moltes (però moltes) temptacions :) la peli, això sí, crec que també la pot veure.

òscar ha dit...

amb shrek, XEXU, em va passar allò tan típic i tòpic d'un boca a oida amb massa expectatives. tot i així, reconec que és de les que més el pes m'ha fet.

crec que no et decebrà, DERIC.

hosti JORDI ... les teresines haguéssin estat les perfectes companyes de viatge d'aquest grup aventurer tan pintoresc. posats a demanar, tampoc hi desentonarien els turistes de l'oh europa. sí a santa susanna hi tinc wi-fi però aquesta setmaneta encara paro per barcelona per feina. :(

crec que és una mena de tara infantil que tinc LUTHIEN. no és massa normal que al nen que era jo (snif-snif) no digerís ni una sola peli de dibuixos sense mal d'estòmac :)

jajajajaja FERRAN. la tornada a catalunya ha millorat el teu bon humor!

això deia jo en entrar, SARGANTANA :)

potser per molt peques-peques, al menys el començament, no ho és THERA. tot i així, més que cruament trist és un pèl agre. però res ... després crec que és molt visible i divertida pels nens.

si demanes el menú marylin, PASEANTE, a veure si pots colar això dels toblerones que són una delícia.

l'aire condicionat dels cinemes, SKY-WALKYRIA, fa que la gent tinguem una miqueta de menys xafogor i, per tant, també una miqueta de més bon humor.

Jesús M. Tibau ha dit...

doncs a mi em cauen bé el Pablo Motos i companyia

Esther del Campo ha dit...

Jo també et veig molt Shakespearià, Òscar!!! hehehe, deu ser cosa de l'estiu això ;)
A la propera pujada a Andorra anotarem "Toblerones" a la llista de galetes, sucre i altres cosmètics sense IVA per endolcir els somnis d'una nit d'estiu... a mi la que em va agradar molt és la de wall-e, que trobo molt tendra també. I el Pablo Motos, al principi em mirava jo amb molt d'afany El Hormiguero (i fins i tot tinc les dues formigues al cotxe), però arriba un moment que no pots amb ell i les seves entrevistes...

Jordi Casanovas ha dit...

els que no som pares (perfectes o no) també hi podem anar?

Sílvia ha dit...

Hola Òscar!
crec que l´aniré a veure. em sedueix l´aire condicionat dels cinemes :)
salutacions
sílvia
ep! i la paraula de comprovació és "cinesee" ;)

Eva ha dit...

Mira, no sabia que fer i ara ja em plantejo anar al cinema aquesta nit!!!
Salut!!!

Cris (V/N) ha dit...

La tinc en "pendents"..... m'hen han parlat tan bé que.... la darrera vam anar a veure "Ice Age3".... no vam parar de riure en tota l'estona, i també la recomano per grans i petits, és genial :) Salutacions i bones vacances!!! (ah, i jo penso seguir anant al cine amb la meva "excusa" que ja té 13 anys, i li segueixen molant les pelis de dibus!! )

Alba ha dit...

je je je je, un post divertit. La veritat es que les vacances d'estiu, la imaginació dels pares ha d'estar 100% actiu per buscar activitats per tenir entretinguts els nens i fer activitats conjuntes.
Salutacions

JJMiracle ha dit...

No, Òscar, tampoc no m'agradava el circ, i ara encara em costa, tot i que el veig amb més bons ulls que abans.

Lula ha dit...

Jo tb vaig anar-hi el darrer weekend
L'estress a casa en descobrir que ja erem a l'agost, que ja havia passat el 30 de juliol, tan anunciada data en que es produiria l'estrena, va ser de premi Guiness

Com la majoria, destaco el primer quart d'hora com a el millor.
El dolent, segons la meva opinió, el més fluixet, apart d'algunes coses que queden penjades al guió, xq, el dolent... quina edat deu tenir??? i el pare/pares del nen... on paren???

Em va agradar bastant, però no em va sorprendre, vull dir, bastant en la línea disney i pixar, ja saps que serà bo.

Recordo molt més recomanable Coraline, però jo sóc friki, no em feu cas.

Besooootes

Per cert... paraula de comprovació : CONYMP
no diré res més

òscar ha dit...

a mi m'atabalen JESÚS. espacialment les formigues aquelles que surten del mig de la taula :)

surt molt millor de preu el toblerone andorrà, ESTHER? :) val ... me'n demano sis caixes!

l'apèndix I del manual de pares i mares perfectes (o no) assenyala, JORDI, que no és condició sine qua non tenir un marrec al teu carrec per poder veure "up". diu, això sí, que en cas d'anar-hi sense criatura hauràs de comprar als nens de la fila del darrere una bossa de gominoles amb plàtans ensucrats, núvols i tires àcides de maduixa. tu no en podràs tastar cap ni una :)

el cinema és dels llocs, SÍLVIA, que més a gust si està l'agost. jo faria sessions a partir de les nou del matí :)

perfecte EVA. i en sortir: un mojito ben refrescant!

el meu en té onze CRIS i, de moment, no veig que tingui intenció d'abandonar el visionat de pelis d'animació. si totes fóssin com "up" ... :)

jo ja tinc ganes que em comencin, per fi, l'activitat conjunta que més m'agrada fer ALBA: vacanceeeeees!

ja em diràs el truc mental per veure-te'l amb millors ulls P-CFACSBC2V. a mi, tot circ que no sigui el de gaby, fofo, miliki, etc i no cantin el hola don pepito, em sembla ensopit :)

de coraline n'he llegit opinions boníssimes LULA però gairebé totes coincidien en una cosa: no és gens per nens. i si el porto a veure-la i, així, s'oblida per fi de les pelis d'animació? :)

TORO SALVAJE ha dit...

Aquestes pelis son un impost pels pares.
O potser pitjor.

Déjà vie ha dit...

t'has oblidat d parlar dels germans grans, que akguns tambe cumplim, eh!! la setmana passada Ice Age 3...bé, esperem q akesta sigui millor. Tot i q haura d ser dspres dl meu viatget a Cuba. :P

Carlos ha dit...

Jo he començat a anar amb mon fill aquest estiu i sembla que la següent serà aquesta, s'ha engrescat i no sé si l'agrada més per la peli o pel pot de crispetes que s'endrapa.

Salut

òscar ha dit...

jajajajaja! el cas d'up és TORO un dels pocs casos en que l'impost es paga de bon grat.

he escoltat la paraula "cuba" DEJA VIE i m'he oblidat de pixar, les pelis d'animació i els germans grans. quina envejaaaaaaaaaaa! :)

espera't CARLOS. d'aquí a no res les crispetes seran substituides per altres "aliments" encara més onerosos :)

fra miquel ha dit...

Doncs jo estic intentant convèncer la meva caputxeta per anar-hi i no hi ha manera. Es clar que la nena ja té 13 anyets i aquestes pelis per nens... Em diu que hi vagi tot sol.


Em fa vergonya!

Estooo...Algú té un nen per prestar-me?

Una abraçada

nadeia ha dit...

A mi em va encantar "Up"! Potser perquè ens hi vam escapar mentre fèiem el Gran Hermano Familiar i va ser com un parèntesi, un "anar a la civilització", a la primera ciutat habitada, sortint de les muntanyes... Però reconec que m'agraden gairebé totes les pelis que vaig a veure al cine amb el meu fill. Les Ice Age són genials. És veritat que totes tenen coses que als nens se'ls escapen malgrat que van adreçades a ells, per això n'hi ha algunes que m'agraden més a mi que no pas al meu fill... També hi ajuda el fet que quan tens fills al cine hi veus 1 peli d'adults per cada 10 d'infantils... almenys aquest és el meu cas.

òscar ha dit...

jo optaria pel xantatge, FRA MIQUEL. val, segur que molt pedagògic no ho és però d'efectiu ... un estona llarga.

la proporció de 10 a 1 comentada, NADEIA, és una mica generosa. juliol i agost és, com a poc, de 20 a 2. :)

Les Coses són com Som ha dit...

doncs no fa gaire, anant amb el tren a bilbao, ens van posar una peli de Pixar. La peli, que no sé com pot ser peli, era d'uns robots. No hi havia gens de diàleg, el paisatge era horrorós (una ciutat plena d'escombraries i sempre els mateixos tons marronosos). No sé si anar a veure la nova peli "up"... i sí, més toblerones!!

Laia ha dit...

He llegit aquest post molt sorpresa. No havia vist mai tants comments junts!! I quanta curiositat em causa esbrinar com algú que escriu tant irrefutablement bé pot haver anat a parar al meu blog! Sens dubte, he d'anar a veure Up, ja fa dies que vaig marejant als qui m'envolten per fer-ho. Un GRAN plaer haver descovert un blog tant llaminer!
Laia

Marta ha dit...

Doncs si, el curt que passen abans i el primer quart d'hora de pel.lícula ja compensen l'entrada i les crispetes

òscar ha dit...

quan un està camí de bilbao, INSTINTS, l'única peli que un desitja veure és la que forman fileres i fileres de pintxos, muntanyes de zuritos i, com a happy end, uns quants toblerones!

benvinguda LAIA i molt content de la teva visita. a tots els blocs s'hi pot descobrir alguna llaminadura; sols cal anar passejant-hi sovint.

crec, MARTA, que la paraula "crispetes" hauria d'estar sempre acompanyada per l'adjectiu "caríssimes". al menys, quan es fa referència a les de les sales de cinema.

_MeiA_ ha dit...

Jo també la vaig anar a veure, i la veritat és que em va encantar. Em va fer plorar, riure... simplement fantàstica.

Jo també sóc de les que no em perdo cap pel·lícula d'animació.

khalina ha dit...

Uns amics meus em donaven ahir bones referències de la peli.

Espero que els "meus nens" (els del Wow i una mica meus) no l'hagin vista. I sinó hi anirem sols.

Jordicine ha dit...

Estic d'acord quasi en tot. L apeli em va agradar, però els gossos aquells em van posar frenètic. No ho sé. Encara estic pensant en la peli. De fet, avui crec que en parlaré al bloc. Salut!

òscar ha dit...

tot llegint els comentaris, MEIA, queda clar que en som un grapat els blocaires que, per una raó o altra, consumim pelis d'animació a tuttiplén.

a veure què tal, KHALINA. ja se sap que això dels gustos és molt personal però a mi em va impactar.

jajajaja JORDI: pobres gossets! :) en aquest post, i sense que serveixi de precedent, he fet una mica de tu. vaig a llegir-te!

Ma-Poc ha dit...

A mi les pel·lis de Pixar m'agraden molt i Up em va semblar molt bona. Això sí, la sala plena de criatures! (i jo sense portar-ne cap...)

òscar ha dit...

MA-POC; sempre podies dir que el nen-escolta de la peli (en rusell) anava amb tu.

RaT ha dit...

amb tota confiança, he agafat prestat el teu post... tot i que m'ha desaparegut la columna dreta del meu blog i no sé si aconseguiré fer-lo aparèixer...

UP? brutal!!!

òscar ha dit...

bona oi, RATETA? vaig, ara mateix, a fer una ullada a aquest furt consentit que em comentes!

Bargalloneta ha dit...

M'estic posant el dia, que vaig molt retrassada llegint blogs.... que aviat ja hem d'agafar el ritme de feina...
i acabo de llegir el post de UP, que m'ha encantat... vull dir el teu comentari... i la pel.lícula també... ja he vist que tu també me l'has comentat....
un petó!!!

òscar ha dit...

tindràs força feineta lectora MÒNICA! petooons!

L'Escrividor ha dit...

A mi em va 'tocar' anar-hi la setmana passada i,certament, després dels deu primers minuts s'havien capgirat totes les expectatives. Els meus fills no van disfrutar més que jo.

òscar ha dit...

i es fa molt difícil, al cinema animat d'avui en dia, que mares, pares i fills es posin d'acord dient que la peli és extraordinària.