dimecres, 4 de novembre del 2009

elongació estival

l’estiu *fugisser (*única llicència poètica de tot l’escrit) ha desat definitivament al bagul del 2009 les camises hawaianes d’estil beach boys, les tovalloles estampades d’un precari mapa de la costa brava i les ombrel·les que inciten a refrescar-se amb coca-cola. el tonight tonight també descansa al bagul. ben al fons!

però sorprenentment, mentre la població autòctona (tapadets amb una jaqueteta) ens deixem una pasta gansa en panellets, a una petita localitat del maresme encara hi sobreviu un important reducte de turistes europeus, gairebé una secta, que amb resistència numantina allargassen el període estival com un xiclet.

a les terrasses dels hotels hi pots trobar un mostrari ben complert. des de matrimonis ja granadets fins a parelles joves amb nens que fan qüestionar-te, al moment, tres preguntes d’un profund existencialisme sartrià: 1) de què coi penquen aquesta gent que els hi permet estar bevent sangria al novembre? 2) no van a escola els nens?

la tercera pregunta, i potser la més existencial de les tres, té relació amb la selecció musical que els hi ofereix la disco mòbil de l’hotel. 3) cóm poden conèixer, i ballar amb passió desaforada, el y viva españa, l’algo se muere en el alma o el cántame de maria del monte, humans amb fila de ser originaris d’alemanya, holanda o ex repúbliques soviètiques?

suposo que per la mateixa raó que conec, i he ballat amb passió desaforada, algunes melodies de qualitat questionable de la música popular europea. repaso mentalment.

alemanya modern talking-you can win if you want
anglaterra spice girls-wanna be
dinamarca aqua-barbie girl
frança allizee-lolita
gales tom jones-is not innusual
grècia demis roussos-triki triki
israel alphabeta-abanibi
itàlia rafaella carra-rumore
romania o’zone-dragostea din tei
suècia ace of base-all that she wants


descobrint la meva pròpia llista, és una obvietat dir que la resposta a la pregunta 3 descansa damunt moltes taules dels turistes en forma de gerres de sangria buides i gots de tub amb tristes rodanxes de llimona.

m’agradaria saber de què treballen per estar encara de vacances o quan van a escola els nens. m’agradaria que dels potents altaveus de la disco mòbil s’escoltès blur.

54 comentaris:

Clidice ha dit...

nen, si et poses tan filosòfic plego! se t'ha acudit fer un dels teus estudis sociològics i preguntar-els-ho? a lu "tont" et contesten i ens n'assabentem tots! :D

(encara toquen això del vivaspaña? quins pebrots!)

neus ha dit...

Saps Òscar, en la bonica població del Maresme de la que em sembla que parles també hi era jo aquest cap de setmana, però una mica més terra endins... és allà on hi tenim un refugi.

De les cançons que poses... diria que les he ballades totes, la que amb menys ganes la de les espisses... mai em van agradar/m'han agradat i em negava a fer l'ànec descriteriat, amb les altres no m'importava gens... suposo que la ingesta de cervesa hi tenia alguna cosa a veure :P

He de dir-te però, que només començar el post quasi caic de la cadira de la feina (que molt, molt còmode no és, però t'asseguro que hi podria dormir perfectament)... l'estiu fugisser??? però si ha sigut/és etern!!

Malgrat tot, als seus peus sempre. Sempre que estiguin nets, és clar ;P

JJMiracle ha dit...

Els turistes són un món a part, no hi busquis cap lògica :-) M'ha agradat recordar la cançó de Blur (les de la llista de països no tinc intenció de recordar-les, per ara :-D).

TORO SALVAJE ha dit...

Això es una errada del sistema.

Produeix aquests tipus de situacions no desitjades.

Jordi ha dit...

Com sempre, Òscar, superan-te post rere post. Ens podríem preguntar també per què va haver-hi una època que ens agradava veure al Pajares i a l'Esteso i al Lopez-Vázquez (a.c.s., des de fa pocs dies) perseguint sueques per la platja de Marbella? Potser tot arrenca d'aquí... Això que se se sàpiguen les cançons, dic. Que fa molt de temps que venen per aquestes terres. No se sabran cap del Cisa, no!

Cris (V/N) ha dit...

Ejem, el Maresme és el que té.... Jo sóc maresmenca, però de la part de tocant a BCN, imagino que deus parlar Calella city, on és la segona residència del guiris més bebedors de la nostra Europa.... Jo també m'he fet preguntes com aquestes, però també dels xinesos, que sempre corren pel món.... noi, mira, tindràn "cuartus" o moltes ganes de venir a un pais on tenim de tot i bo.... valdrà la pena, no? Per cert, conec i he ballat tots els temes que anomenes, i és més, el Dragostea din tei me la sabia de memòria.... Ara bé, si alguna de les preguntes hi trobes la resposta, o bé perque ho demanes o el que sigui, estaria bé una PART II del tema, eh? M'encanta llegir-te felicitats pel post, com sempre genial :)

Jordi Casanovas ha dit...

Els humans com jo que treballem de Xulo Piscines, per exemple, fem les vacances a l'octubre, al novembre o al desembre...

a la llista jo hi afegiria:

Italia: Zucchero - Il Mare Impetuoso al Tramonto salì sulla Luna ...
França: Caroline Loeb - C'est la ouate

Les Coses són com Som ha dit...

jeje, jo tb m'ho he preguntat moltes vegades, però tampoc m'hi he capficat, suposo que sempre hi ha gent per tot i per cada moment. El llistat de cançons, les comparteixo amb tu, fins i tot m'atreviria a dir que en algunes les ballava com si m'hi anés la vida, jajaja.
Ah, i pensa que d'economia submergida n'hi ha molta, i està pujant molt en temps de crisi... no sé si és una senyal o indicador.

GEMMA ha dit...

Sangries calentes, vinga, qui ho posa de moda? Salut i ballaruca!

Garbí24 ha dit...

Noi has topat amb el poder de l'alcohol, després de dues sangries pots escoltar el que faci falta

Striper ha dit...

Coi i aixo que conduir i alchol es perillos, pero aquesta musica es de benzineres ho dic per el comentari delñ Garbi.

Deric ha dit...

dissabte vaig estar a Lloret i, tot i la fresca, hi havia turistes banyant-se a la platja

assumpta ha dit...

Potser aprofiten perquè amb l'escalfament global dintre d'uns anys no podran venir-hi.
Te delicte que encara s'escoltin aquestes perles que indiques, hauria d'estar penat per llei.
Per cert, amb el triki triki mon amour del demis rusos ens remuntem uns quants anys enrera, eh?
Entre una cosa i l'altra m'ha vingut al cap una tarda de compres als magatzems "el águila" aaaiiisss, que hi havia a la cantonada de Pelai amb Plaça Universitat. I això sense pendre cap got de sangria!
Hi ha coses que canvien... hi ha coses que no.

Genial el post!

Ferran Porta ha dit...

Per cert, sabeu que Lloret (ho sé, ho sé, tu parles de Calella; però Lloret és un altre referent del "turisteu" europeu que cites)... doncs això, que Lloret va ser ahir en boca d'un dels presentadors estrella de la RTL alemanya! Perquè?

La pregunta del "Quien quiere ser millonario", el programa que presenta, era "¿Quina lletra es duplica en castellà a començament de paraula? Opció 1: Oo; opció 2: Mm; opció 3: Nn; opció 4: Ll

El concursant va haver de demanar un dels jokers. Efectivament: "Ll". L'exemple que el presentador li va posar al concursant? "Home, segur que coneixes una localitat espanyola (digué, el tipus) on van molts alemanys a buscar festa: Lloret!"

Qui rollo us he fotut. Ho sento, el post m'hi ha fet pensar :-)

Salut.

Sílvia ha dit...

Hola Òscar!
Aquí, malgrat la temperatura suau m´he quedat glaçada (comentari post Rubin-Barça)
salutacions
sílvia

Anònim ha dit...

M'agradaria saber en quina epoca no hi han turistes jajaja Un bes de pronte sera tardor.

Albert ha dit...

Jo havia sentit que hi havia qui feia les vacances al setembre perquè surt més barat que a l'agost. Però al novembre ja és passar-se, no?

La pregunta més curiosa és la de l'escola dels nens...
Adéu!

DANI ha dit...

Jo també podría parlar de Falco, ABBA etc, però a la disco, millor els Teenage Fanclub ;))

Visca el Barça ja jajaja

Una abraçada xatin

Asimetrich ha dit...

osti, si ara anéssim a les seves terres entendríem perfectament que es passegin per casa nostra en calça curta. Per un anglès això és com el seu estiu!. Deu ser per això que estan tan grillats ;-)

Assumpta ha dit...

Ostres, Òscar!! jajaja l'Abanibi!! juassss

Abanibi oboebé :-P

Però vas descobrir si veritablement els nens estrangers van a l'escola o no? :-))

Goculta ha dit...

Vols dir que l'estiu ha marxat?? aquesta castanyada estava ben present

Els turistes sempre han estat un misteri envejable per a mi precisament per tot el que planteges.
Fantastic Blur

Sergi ha dit...

Potser és que sempre considerem millor el que ve de fora que les nostres pròpies coses, però com que les cançons que cites com a preferides dels guiris no em representen gens, prefereixo les de la llista, que sí que les conec totes, i prou gràcia que em fan la majoria d'elles. Segur que no hi havia res millor en italià?

òscar ha dit...

ho sento, CLIDICE; la lectura de sartre (no l'he llegit mai) ha variat la meva manera de veure les coses. sí-sí ... sembla ser que, malgrat els rentats de cara dels darrers anys, es segueix exportant això dels vivas espanyes!

pels malalts d'estiu com jo, apreciada ELUR, aquesta estació sempre esdevé fugissera de mena. suposo que la quasi caiguda de la cadira :) era un dels passos de ball que practicaves (en hores laborals) del is not innusual d'en tom jones, oi? a mi també em passa: el ritme em poseeix i em foto de lloros :)

blur és un dels meus grups P-CFACSBC2V. fins i tot trobo bo el clip que està fet amb quatre duros i quatre imatges de vacances aml rodades.

coi TORO, doncs el sistema ja es podria equivocar pels altres i inclore'm a mi dins els que poden voltar el món tot l'any sense límits presupostaris.

potser l'orígen sigui aquest però ... tans anys més tard segueixen amb els mateixos estereotips JORDI? mira que manolo escobar és del barça i no em cau malament però ... encara ara se'ls hi ha de seguir posant el "por eso se oye ese refráaaaaaan"?

no em sobte tant veure gent adulta com trobar nens en plena edat escolar, CRIS. "pateixo" veient com enlloc d'aprendre el conjunt buit o la intersecció estan veient sons pares ballant la maría del monte o els manolos. posats a veure gent ballant, està clar que és molt millor ballar els o'zone! :)

val: accepto xulo piscines com feina que et pot permetre fer vacances a destemps però ... hi ha tanta gent que treballa en el sector del xulopiscinisme JORDI? fuaaaaa ... de italianes n'hi ha l tira: "tre parole", "felicità", "vamos a la playa", ...

aquestes cançons, INSTINTS, o es ballen com si hi anés la vida o millor no ballar-les. ja que la "copeta" anima, que animi amb passió!

sangries calentes GEMMA? doncs no et diré que no! després de tastar el calimotxo de cola amb vi i no morir en el intent ja crec que es pot veure tot!!! :)

crec, JOAN, que per escoltar algunes de les de l'hotel hi calen, al menys, un mínim de tres sangries. per persona!

dubto que aquestes alçades, STRIPER, a les benzineres s'hi pugui trobar escobar, del monte i altres d'aquests. massa fi: s'hi estila música encara més inverosímil que aquesta.

diuen que va molt bé per la circulació DERIC. doncs circul.laran que és un contento!

el triki triki s'ha de ballar com flotant per la pista, amb túnica i, al menys en el meu cas ASSUMPTA, amb una bona dosi de xupitos al damunt.

el lloc més heavy de turisteig que mai he vist, FERRAN, va ser la platja de s'arenal a palma de mallorca. no sé si segueix així o no, però et ben garanteixo que lloret o calella són balnearis de la calma en comparació al que vaig veure enllà. dir que eren hooligans és quedar-me curt!

ho entenc perfectament SÍLVIA. no m'agrada gens ni mica el que estem fent a la fase de grups aquesta.

òscar ha dit...

això també és cert, LANSBURY. el canvi climàtic i la capa d'ozó estan generant un turisme de fulla perenne.

deuen tenir tanta pasta, ALBERT, que es desplaçen acompanyats d'un professor particular pels nens. fila de milionaris, veient-los ballar, la veritat és que massa no en fan :)

DANI ... com segueixis furgant a la ferida blaugrana, t'envio a sibèria una temporadeta. això sí ... amb un ipod en el que sols hi hagi la música que varem escollir per la furgo camí de sanse. tu mateix! :)

jo, per estar ara mateix de vacances ASIMETRICH, estaria disposat a passar tot el fred que calgués. a còpia de sangries un s'acaba escalfant :)

com els nens, ASSUMPTA, vagin recolllint els culs de got de sons pares, crec que acabaran tenint una carrera escolar més aviat precària. la versió del chaval de la peca era boníssima, oi? :)

ha marxat només a buscar tabac, GOCULTA. és un misteri quan tornarà i quan, definitivament, fotran el camp aquest turistes permanents

jajajaja XEXU: és que havia de posar cançons tronades europees. clar que n'hi havien de millors d'italianes. itàlia, frec a frec amb catalunya, és dels millor paisos del món´. :)

lisebe ha dit...

Oscar a aquestes alçades de la tardor proper ja l'hivern fer aquest estudi sobre vacances de guiris... va a ser que ja no em sorpren.. res.Deuen guanyar diners que cauen del cel! i els nens aprenen per inducció cósmica, jajaj. (si es que aviat ja no se sap com evolucionará aquest mon)

I trobes de tot .. a qualsevol racó.

Ara això de la música es que ja es d'un friki total.

Petons guapo

Núr ha dit...

Òscar, et puc donar una resposta, almenys pel que fa als alemanys: a les escoles alemanyes fan una o dues setmanes de vacances cada sis setmanes de classe, més o menys. Tenen les vacances d'estiu força més curtes (crec que no arriba als dos mesos) i tenen una setmana de 'vacances de tardor', les dues de Nadal, una setmana de 'vacances d'hivern' (que no et sabria dir ben bé quan és...) i una o dues per Setmana Santa i no sé si una altra setmana entre Setmana Santa i juliol. Crec que és la mateixa quantitat de vacances que els nostres escolars, però ells les tenen més repartides al llarg de l'any.

D'altra banda, tenint en compte la rasca que deu fotre a casa seva, suposo que és normal que s'esforcin a allargar la «caloreta» que tenim a casa nostra!

kweilan ha dit...

Les vacances fóra de l'estiu, quan tothom treballa no estan malament, tampoc.A mi en fan venir enveja!

rits ha dit...

cada vegada més gent es parteix les vacances. El que no entenc és lo dels nens.... ves a saber..

i en quant a les disco mòbils, quan estàs de vacances el nivell s'adequa a tot, es balla tot, perquè estàs relaxat i t'ho passes bé amb qualsevol cosa.

M'encanta la cançó de Blur! quins records!!!!!!!

GAIA ha dit...

Que encara puguis trobar turistes no m'estranya però el que no s'entén és que els nanos estiguin encara de vacances. Potser s'emporten al profe particular com els famosos...

Jo també les he ballat totes!

L'illa dels monstres ha dit...

Un dia li vaig preguntar a un amic meu: Per què els japonesos que venen aquí de turisme sempre estan somrient? I ell va dir: Collons, perquè estan de vacances, i pensa que els japonesos treballen molt . No va ser el millor diàleg de la història, però sempre que veig un japonès fent turisme me'n recordo. Fins aquí les meves anècdotes turístiques com a espectador passiu

Eva ha dit...

Jo també apostaria per unes vacances sense gens d'aglomeració... per aquí encara en queda algun que també gaudeix de totes aquestes cançons i d'altres que... buff... no se si posar-les a la llista!!!
Una abraçada!!!

Bargalloneta ha dit...

jo és una pregunta que a vegades també m'he fet.... com poden haver-hi families extrangeres en èpoques que jo treballo sense parar????
petonet

Cesc Sales ha dit...

Senzillament, Spain is different. M'imagino els catalegs de les agencies de viatges d'arreu del món venen un viatge a Espanya: Sangría, toros, sol, chicas en la calle...

òscar ha dit...

aprendre per inducció còsmica sembla, LISEBE, és un mètode pedagògic que fa moltíssima patxoca. me'l demano! :)

després de la teva explicació (gràaaaaacies) NÚR, per fi això de les vacances elongades comença a tenir algun sentit perquè jo no donava crèdit a tant nen, nena i pares gaudint del maresme a tuttiplèn.

i a mi també KWEILAN; molta i molt poc sana!

el nivell músico-estival és cert que es relaxa molt en aquest periode RITS però ... escobar i del monte pels guiris??? no diuen que volen fugir de la imatge de braus i panderetes???

la núr, al seu comentari GAIA, ens ha donat la pista definitiva a aquest perquè. el perquè ballem totes aquestes i d'altres sols té dues explicacions: gnes de passar-ho bé i ... la sangria :)

no va ser el millor diàleg de la història però és un d'aquells diàlegs, ILLA, capaços de fer despertar un somriure. a catalans i japonesos.

qualsevol cançó que aposti, EVA, per fer ballar i riure, ni que sigui a còpia de fer l'animal, sempre ha d'estar inclossa a les nostres llistes. així que ... :) a fer-la!!!

i si ens demanem, MÒNICA, un passaport d'algun país recòndit. sembla que és el salv conducte per fer vacances a dojo.

no cal ni imaginar-ho CESC; segur que és així!

Déjà vie ha dit...

potser no guanyen tan com penses i per aixo viatgen en temporada baixa o tb potser pq s'hi esta molt millor. Jo ara, anarme'n a algun lloc amb solet calmeta i tranquilitat...m'hi apuntava, eh.

PD: vale he d confessar q lo dl nens jo sempre m'ho he preguntat tb. :P

Mireia ha dit...

Tu i els teus estudis sociològics, em faràs qüestionar tots els inqüestinables i entre ells que de turistes n'hi ha semre i a tot arreu i normalment fan força " el cante"; amb una excepció esclar, quan els turistes som nosaltres!
Les cançons genials, la majoria em sonen i jo no ballo...

Babunski ha dit...

Noruega: A-ha "Take on me"
Finlàndia: The RAsmus "In the shadows"
Àustria: Alf Poien

òscar ha dit...

tu i divuit-mil blocaires més s'hi apuntaven DÉJÀ VIE. amb lo qual això de la calma i tranquilitat quedaria un pèl en quarentena. :)

quan nosaltres fem de turistes, MIREIA, som tot un exemple a seguir a nivell europeu. sense càmeres de fotos penjant del coll, sense consumir els beuratges típics del país, sense obrir plànols gegants de la ciutat enmig del carrer, ...

alf poien és, amb diferència BABUNSKI, molt més tronat, friqui i esperpèntic que qualsevol de la del monte, pantoja o qui sigu. tot i així, jo també l'he ballada! :)

GAIA ha dit...

Acabo de llegir a la Nur. No ho sabia, ara s'entén doncs

el paseante ha dit...

Ja ho hauries de saber, home, que no vas néixer ahir. No són turistes, són figurants. Els contracten els hotelers per atraure el públic local que busca sueques o suecs tot l'any. I els nens són turistes baixets, depilats. Mira-t'ho bé.

Jordi Cirach ha dit...

Hola! M'ha agradat molt el teu blog, el trobo molt interessant, i sobretot m'ha cridat l'atenció especialment aquest post, jeje

Bé, desitjo que també t'agradi el meu. Una abraçada :)

L'imperdible de ℓ'Àηimα

òscar ha dit...

una mica d'aigua clara sempre va bé, GAIA.

tot atrezzo, PASEANTE? com aquella olor tan bona quan passes davant d'una pastisseria? :)

m'acostaré a fer-hi una ullada ben xafardera JORDI. moltes gràcies per la visita.

Esther del Campo ha dit...

Per la mateixa regla de tres, em pregunto per què cada vegada que entro en un garitu de fora de les nostres fronteres (sigui a l'altra punta del món) sona la Macarena XD
Accepto Suècia com el "all that she waaants... is another baby", que m'agrada bastant, però... i el mític "Waterloo" dels Abba? ;)

polaroid mental ha dit...

vas ser tu que vas proposar als blur perque rodessin aquest video a les costes catalanes?
comptant que poder fa més de 10 anys que està fet, conserva tota la frescor del que comentes. Jo proposo un videowall a la disco de l'hotel amb aquest video...

òscar ha dit...

malgrat les campanyes publicitàries, ESTHER, intentant presentar altres alternatives d'imatge d'espanya, la que segueix persistint és la braus, sol, pandereta i sangria. com crec que suècia, amb permís d'stieg larsson, segueix sent sempre abba :)

crec que el clip, POLAROID, utilitza imatges de la costa grega. suposo que a grècia no els hi faran ballar als turistes manolo escobar ni maria del monte.

Alba ha dit...

Interessant post; la veritat es que avui en dia veus estrangers tot l'any i parelles amb nens. En fi, cada país es un món i les vacances distribuides completament diferent.
Salutacions

bajoqueta ha dit...

Misterios sin resolver...

ui esta cançó té uns quants anyets :)

Salva Piqueras ha dit...

Excepte el punt 3, que no té explicació, la resta es resumeix amb ENVEJA!!

òscar ha dit...

tota la raó ALBA: cada país és un món. però hi ha móns que semblen vinguts de mart o raticulí. :)

però segueix igual de bona, BAJO.

enveja cotxina, SALVA. amb majúscules, versalita i cos 72. :)

Anònim ha dit...

Caram!fins a poder dir la meva, em penso que ja esta tot dit, bé, a Calafell encara posen la Carra, i en dono fé que vaig haver de suportar-ho.
Només volia deixar-te la proba evident, de que sí et llegeixo.
:)

neus ha dit...

Òscar!!! que et trobo a faltar! escriu home!!
Tot bé? ;*)

òscar ha dit...

gràcies NUESA VENUS! i gràcies, també, per confirmar el que porto anys pensant: que la carrà, tot i que deu tenir 308 anys (aprox) segueix sonant arreu :)

síiiiiiiiiii ELUR. massa feina i poc temps: uns texts per un plana web, reunions per l'organització d'un esdeveniment, etc-etc. total: fa quasi dos setmanes que ni podia llegir ni penjar res. avui, amb una mica de sort, ho soluciono! :) petoooons!!!

Toni En Blanc ha dit...

Molt bo! ;)

òscar ha dit...

gràcies TONI: quedes convidat a :) sangria!!!