dimecres, 21 d’octubre del 2009

curs d'alts vols

enllà, a les altures de barcelona, en un dels barris amb ràtio de juraments per snoopy més elevat de la ciutat i en el que el “bon dia” matinal va precedit d’un “osea”, els veïns són uns habituals del mercadona els migdies dels dissabtes.

i parelles feliçment avingudes surten carregades de bosses farcides amb productes hacendado. i els homes, contra el que llengües viperines ens han fet mal creure, no vesteixen uniformats amb el jersei penjant de l’esquena. i les dones, guapotes elles, llueixen xandall o roba casual no necessàriament de marca. i ...

i jo, avorrit d’esperar que la meva dona sortís del curs que s’impartia al costat d’un mercadona de la zona alta, sense mp3 ni mòbil en el que jugar al puzzle bubble, vaig començar a fer estudis de camp patilleros que em demostraven que, més amunt o més avall de la ciutat, tots plegats els dissabtes acabàvem fent el mateix i vestits igual. tothom menys jo, clar, que els dedico a extraure conclusions de pa sucat amb oli mentre espero la parenta.

com la paciència és la mare de la ciència, i jo ja carregava amb quasi un quart d’hora de paciència al damunt, vaig decidir dotar d’un tarannà més científic les meves observacions de l’opulent veïnat. algun fet diferencial han de tenir (a més de guanyar més quartos) –vaig dir-me-, aquests simpàtics conciutadans meus?

així que ni curt ni mandrós, coneixedor que la seva mitjana de retard sol vorejar la mitja horeta, vaig començar a comptabilitzar la gent que parlava en català i la que usava l’espanyol. si hi ha persones que compten ovelles per adormir-se, jo compto idiomes per no emprenyar-me en les esperes.

trenta-nou individus/es van obrir el bec a tir d’orella meu. uns quants més d’una seixantena, de no ser pel boicot flagrant al meu estudi d’alguns entestats en anar sols al súper i de parelles de comunicació nul•la o escassa, al menys en sortir de la compra.

quatre valents (literalment quatre), quatre herois de la resistència quadribarrada van emprar el català mentre els altres trenta-cinc parlaven en castellà.

desconec quina seria la proporció de catalanoparlants a la sortida dels mercadonas d’altres barris menys alts, però d’aquest escàs deu per cent no en faig culpable a les polítiques lingüístiques del govern ni a les persones (d’un o altre barri) que parlen en privat el idioma que els hi dona la gana. la culpable és la meva dona per tardar sempre tant.

quan, per fi, va sortir del curs amb un somriure a la cara i jo, comunicatiu de mena després de tant callar i escoltar els altres, vaig explicar-li que el seu retard era l’únic i directe responsable dels apocalíptics números d’aquesta batalla d’idiomes que m’havia empescat; ella va dir-me que si no m’hagués oblidat el mòbil a casa hauria estat jugant (com sempre) enlloc de fer recomptes estúpids.

li vaig jurar, per snoopy, que osea, tens tota la raó del món.


58 comentaris:

TORO SALVAJE ha dit...

L'extrany es que no parlin llatí.

Llatí pijo, es clar.

Deric ha dit...

és una reflexió molt interessant, a la par que divertida, i que reflexa molt bé (per desgràcia) la realitat lingüística del nostre país.

Clidice ha dit...

veus? les dones! l'esca del pecat!!! :P a "lu tont" has fet un estudi d'aquests que es cobren i, a sobre, no l'has errada pas gaire :)

Jordicine ha dit...

Doncs no em sembla un estudi estúpid, tot el contrari, la veritat. I el resultat no em sorprèn gens ni mica. És la realitat catalana. Mira que estic pensant en passar-me novament al català al blog. Que si no... Una abraçada, crac.

Laia... ha dit...

Que els xandalls no son de marca? Si home! EStudio i treballo a prop d'un mercadona de zona alta... I si eso, osea, no es marca, osea, no sé que ho es! Apuf!

Respecte al castellà, completament d'acord. Hauré de recuperar el bilingüisme al bloc...

neus ha dit...

ejem... d'això... no sou molt optimistes? en localitzar aquest fenòmen només a una part de la ciutat? ... ejem... del país? ... vull dir!

Marta Contreras ha dit...

Molt bo :)

Salvador Macip ha dit...

Un bon estudi! Amb el teu permís, recomanaré aquest post al meu blog avui.

Assumpta ha dit...

Ai, ai, ai... aquests estudis de mercat els hem fet en Josep Lluís i jo moltes vegades al Passeig de Gràcia i els números no són tant pessimistes però quasi!!

Allí també hi ha molt d'anglès, algun francés, algun que no es reconeix però dels que ens referim, català i castellà més o menys van a la par.

Un altre estudi que solem fer és comptar les noies / dones que porten gorra, gorro, barret o boina a l'hivern... i és que jo en sóc fan i m'alegra veure que cada vegada som més... Aquest és un estudi optimista (a més, a vegades juguem a que si "arribem a tal número el Barça guanyarà el proper partit" i cada gorra, boina o barret de més és un gol extra) i dic que aquest estudi és més optimista perquè l'altre és veritablement depriment.

Imagina't com deu ser aquest estudi a barris perifèrics de la ciutat. Bé, no t'ho imaginis o acabarem plorant.

Ah! També hem fet recomptes per Reus... per sort, a la sortida d'algunes escoles guanya el català. Però al carrer, entre els adults, guanya el castellà... perquè després haguem d'aguantar a determinats subjectes impresentables parlant de persecució del castellà... grrrr

_MeiA_ ha dit...

Quina pena que el tant per cent més elevat de l'estadística sigui de parla castellana. Sincerament és una pena.
I a sobre, (només m'hi he trobat a Bcn ciutat), et diuen: Me puedes hablar en español que no te entiendo...? Bufff... després ja la tenim liada, perquè jo no baixo del burro i la meva parella el darrera ben enfadada amb mi... En fi.

Jo quan m'aborreixo a l'esperar començo a contar cotxes d'un color concret.

Fina ha dit...

Penso que el teu estudi és el definitiu. :-)

kweilan ha dit...

L'apunt és molt bo -com sempre- però em fa ràbia que no es parli en català.

Déjà vie ha dit...

M'encanta la teva manera de passar el temps, o sea, que crec que esta super bé, tio. Te lo juro por Snoopi!! ;)

Six X ha dit...

Tens tota la raó, cada cop és més difícil trobar gent que parli en català, i això que jo visc en un poble relativament petit, però actualment hi ha un gran percentatge de població emigrant i, excepte rares excepcions, tots parlen en castellà, en part per culpa nostra que ens dirigim a ells en aquesta llengua.
ah, per cert, jo també hi jugo al puzzle bubble

jomateixa ha dit...

No fa massa vaig estar a Madrid i tenen una idea molt diferent. Un taxista em va preguntar: "¿las niñas entienden el castellano?" (tenen 8 i 10 anys), Claro que lo entienden, "como estais tan con lo de ensenyar el catalan, creia que no estudiavan nada mas..."
ja ho veus.

RaT ha dit...

Definitiu... un post/estudi definitiu. Boníssims. Ves a que et contractin els de la Gene, almenys cobraràs. Això si, hauràs de deixar el mòbil a casa.

Saps? en aquest super de la zona alta (suposo que parlem del mateix... pobre drugstore...) m'extranyava que estés tant plè. Que hi anem nosaltre bé però els osea?? cal??

lisebe ha dit...

Sempre m'ha sobtat que la majoria de "pijos/as" siguin a on siguin parlan castellá, "es que queda como más..." vestant a saber que volen dir amb això..

Però la realitat es que el parlan tant a Barcelona com els pobles de segona residencia com ara Piera.

Te lo juro por Snoopy! i no es donan compte que almenys aquí fan el ridicul això sí amb mes dinersssss clar.!!

Petonets Òscar

Cris (V/N) ha dit...

òscar, quanta rao tens. Un cop a l'entrada del Museu Picasso, erem els únics de "casa" allà (fins i tot la meva parella volia demanar descompte, català ell).... A BCN cada cop tinc lasensació de ser un bitxo raro parlant català, tot i ser-viure a poble, m'emprenya una mica, eh?.... En fi, que no decaigui, i bon estudi :) Donali les gràcies a la teva dona, eh?

GEMMA ha dit...

M'ho he llegit tot gairebé sense respirar, gràcies per fer-me passar uns minuts del tot simpàtics. Un estudi social "muy resultón", "osea" que s'ha de patentar.

Merci Don Somriures!

Garbí24 ha dit...

I aquests informes no els pagava la generalitat a uns 12000 euros ?
I tu fent feina de franc...es que, osea !!!

Toni En Blanc ha dit...

Jajaja. Molt bon estudi! Genial :D

Striper ha dit...

Molt util l'estudi i les dones sempre tenen rao no?

Albert ha dit...

La qüestió seria arribar a conèixer quins dels que parlen en castellà sabrien tenir una conversa en català i no ho fan.
Jo visito molts blocs en castellà d'autors que després em comenten al meu amb català...

Hasta luego! jejeje

Eva ha dit...

Jo que parlo a diari en català, castellà, anglès i de vegades en francès (japonés encara no en sé gaire) arribo a la conclusió que el més important es poder-se comunicar.

Cert que el català per força, jo ho veig a qualsevol lloc per molt que no ens agradi.

Eva ha dit...

Volia dir 'perd força', sorry.

Les Coses són com Som ha dit...

Quan estava a Vic i a qualsevol població d'osona: poques vegades parlava castellà, diria que quasi mai. Els alumnes, em parlaven en català a la classe de castellà, i els havies de recordar que estàvem a classe de castellà, forçant.

A Barcelona vaig aprendre a parlar castellà.

A Martorell (escola): els he de recordar que a l'escola parlem en català i a catalunya també i que és positiu que aprenguin la llengua i la cultura, i que estem a la classe de català i fem les classes en català excepte la de castellà.

Com canvia la cosa oi?

Per cert, jo vaig cada dia en xandall, i m'encanta!!

Albert Lloreta ha dit...

vols dir que era ben bé català el que senties? jo crec que, de la mateixa manera que hi ha qui no baixa de la diagonal, a les vocals àtones els hi deu fotre molta por entrar als barris alts. osea, penso jo.

DANI ha dit...

Xatín a quin Mercadona vas anar??? perque em temo que això no depend de l'alçada del barri. Si vols provem de fer el mateix estudi a Sant Marti i a veure que resultat surt. I sino que li preguntin a la meva avia, que viu ja saps on i encara diu "...deme 2 esberginias de esas..." o demana "...juliverde..." ja ja ja

Una abraçada (i espero que fins divendres)

maria ha dit...

Una realitat trista i hipòcrita.
No l'havia sentit mai aquesta cançó...molt interessant!

Asimetrich ha dit...

D'això, ja ho has vist que per estudis molt menys seriosos donen una bona pasta a la generalitat? Jo de tu l'enviaria cap allà, a veure si cau alguna cosa.

el paseante ha dit...

Desconec si és el Mercadona del carrer Tusset. És on vaig jo. No he fet cap estudi de mercat entre els clients (el teu em sembla genial). Però els caixers/caixeres, si els parlo en català, em contesten en català (no passa el mateix en altres hipermercats, com ara el Caprabo o el Lidl).

Cesc Sales ha dit...

M'agrada observar a la gent. Escoltar-los i també "estudiar-los". Són manies, d'acord! I lo bé que t'ho passes?
Són recomptes estúpids que no porten enlloc. Estudis de camp que no serviran pas per guanyar cap nòbel però de cop i volta a un li pot interessar: quanta gent vesteix texà, quanta gent porta algun tipus de barret, gorra, boina... quanta gent fuma (i quanta ho fa amb pipa), quanta gent porta ulleres, quanta gent va pel carrer parlant pel mòbil o quanta gent va escoltant l'mp3, algun estudi més agosarat podria portar-nos (a l'estiu) estudiar quantes noies no porten sostenidors...

òscar ha dit...

que vindria a ser, TORO, osea rosa-osea rosae i pronunciant com si a la boca s’hi portés un parell de cullerades (soperes) de nata muntada, oi?

penso que la realitat del país no és tan catastròfica com la que vaig escoltar jo aquell dissabte, DERIC. un 4 de cada 39 és massa massa bèstia; fins i tot per sant gervasi!

no sols no he cobrat l’estudi: l’esmorzar a la cafeteria “mona” de l’endemà el vaig pagar jo, CLIDICE. la meva dona sí que sap!

com li deia a en deric, em resisteixo a creure que la realitat catalana estigui tan i tan desproporcionadament malament JORDI. que està de color gris, val; però tan negre no pot ser. abraçada.

algun que altre guru vaig veure, LAIA. però també força decathlons. potser és que la crisi afecta a tots els barris ...

es respira un ambient apocalíptic en el comentaris ELUR. el proper dia que la meva dona em faci esperar (segur que no tardarà gaire), prometo fer el mateix experiment al meu barri. potser jo sóc aquell cec que es nega a veure ...

gràcies pel bo, MARTA. dir “avorrit mentre espera” tampoc hagués estat una errada.

moltes gràcies per esmentar-me SALVADOR. i, encara que pugui semblar un acte de reciprocitat, un dels propers posts tindrà un dels teus escrits com a monàrquic protagonista.

menys mal que tu no ho veus tan malament, ASSUMPTA. no sé si et pot servir per propers estudis però la meva dona (sí-sí: la tardona), al hivern sol posar-se gorret. :)

a mi això sols m’ho han fet un parell de cops, MEIA, i explicant-me que portaven poc temps a la ciutat. el que si detecto, cada cop més, és allò de jo parlar en català i l’altre en castellà. i així tota la conversa.

l’espera sí que va ser definitiva FINA. definitivament de mitja horeta llarga, vull dir!

és del poc que ens queda KWEILAN: sentir ràbia per aquestes situacions. bé, això i seguir parlant català on ens doni la gana, clar.

sense mòbil (ni cafeteries obertes. allà la gent no va a prendre cafè?) encara com se’m va acudir aquesta xorrada, DÉJÀ VIE. també es pot jurar, ni que sigui per variar una mica, per arantxa sánchez vicario.

és un dels meus favorits, SIX X! tot i que soc una mica malalt de mòbil i també domino l’arkanoid, el trivial musical, el tetris, l’snake, el pinball, el ... es nota que em toca esperar-la sovint, oi? :)

o nosaltres ens expliquem fatal o ells són més aviat curtets de gambals JOMATEIXA. jo, d’un taxista madrileny, vaig haver d’escoltar allò de “para ser catalán, eres muy simpático”. vaig somriure mentre pensava “y usted, para ser madrileño, parece tener las mismas luces que el oso y el madroño”.

no RATETA, no és el de tuset (per cert, parlant de pijerio allà al costat hi ha un bopan amb unes pastes espectaculars) sinó un del carrer sant gervasi de cassoles. el nom del carrer és el més català que hi vaig trobar.

la llegenda urbana diu LISEBE, no sé si em raó o no ja que és llegenda urbana, que a la majoria de famílies de renom, de barcelona; aquelles solen omplir-se la boca amb la catalanitat, es parla el castellà a casa. vés a saber!

aiiiiiiii CRIS, a la meva dona li dono les gràcies tots els dies del món. les joies, tot i no ser gens puntuals, s’han d’agrair.

GEMMA, demà mateix envio l’estudi al departament de lingüística de la generalitat. ja que ni el publicaran (massa el català s’acaba) ni me’l pagaran (vostè qui és, piltrafilla?), al menys que somriguin una miqueta.

no me’ls pagarien JOAN. el pressuposts d’aquest any estan tancats de fa temps i si no vinc recomanat per ningú, tampoc entro en els de l’any vinent. algú coneix el conseller del ram?

molt benvingut TONI. l’estudi, més que bo, és fet per a patilla i els resultats, patilleros també, conviden a cuidar el greu malalt que tenim com idioma.

les dones sempre tenen raó STRIPER, i la meva es carrega la poca que a mi em queda. :)

òscar ha dit...

el meu pensament ja no respon a cap mena d’estudi ni estadística, ALBERT, però estic convençut que al menys trenta dels trenta-cinc entenien el català sense cap problema. se’ls veia pijos però ... formats!

els idiomes han de ser, EVA, un eina de comunicació i no pas una excusa per esbatussar-nos. crec que la desproporció viscuda va ser poc real però, tot i així, et deixa un regust de boca un pèl amarg.

la realitat del país acabarà sent, INSTINTS, la suma dels hàbits lingüístics de tots els seus indrets; ens agradi o no. jo soc més de pirates. :)

jajajajaja ALBERT ... les àtones veuen determinats barris com un territori enemic. me les imagino, en la clandestinitat i de nit, preparant pamflets per repartir.

bones XATOOOOO! no, era enmig de sant gervasi. i a ben segur que els resultats poden ser igual o pitjors en altres barris però potser, on em figuro que hi ha el matís, és que mentre alguns llocs es parla molt espanyol per la quantitat d’immigrants, hi ha d’altres que se’l parla simplement perquè és la llengua que senten com a pròpia tenint-ne dues. síiiiiiiiii ... divendres ens veiem!

però és la que hi ha MARIA. al final, la gent parlem a casa cóm i el què volem.

sempre equivoco l’objectiu, ASIMETRICH. podia haver cobrat pasta gansa de la gene per un estudi inèdit i jo vaig i el publico aquí. provaré amb un estudi sobre l’efecte millet :)

no és el de tuset amb travessera PASEANTE; força més amunt. el més curiós és que ens resulti sorprenent que caixers o altres pencaires parlin el català. les del “meu” mercadona i el “meu” caprabo també ho fan :)

estudis, CESC, que ens ajuden a matar estonetes badant, entretenir-nos fent el xafarder però, sobretot, fer una cosa que cada cop fem menys: fixar-nos en la gent, parli o no parli català. abraçada company!

neus ha dit...

home... és que jo em moc (moc!moc!) per Girona i quan sento a algun adolescent parlar català quasi que m'emociono i Girona és un poblet comparat amb Barna...
de totes maneres com que n'hi ha que encara conservem aquell accent garrotxí tan nostrat, no passa rè!
;*)

Núr ha dit...

Si n'és, de rebunik, l'amor, hòstia! hahahaha

Pel que fa a l'ús del català en els barris alts de Barcelona, l'estrany és que no els sentissis parlar anglès o francès, que aquella gent els agrada portar els fills a escoles on parlen altres idiomes... perquè al final no en parlin cap bé.

En fi...

Sergi ha dit...

El millor, la conclusió del teu estudi, la culpa no és d'altra cosa que de la teva dona que fa tard, boníssim. Parla-ho amb els de política lingüística... i el proper dia agafa el mòbil.

òscar ha dit...

maco perquè sí és l'amor, NÚR. i encara més quan es reflecteix en tendres esperes i estadístiques que, al cap i a la fi, de poc serveixen més que per fer passar el temps.

els de política lingüística segur que, també, li foten la culpa a ella XEXU. tot, ells i jo, per no reconèixer la magnitud de la tragèdia!

Assumpta ha dit...

Yeah
Perdonen, Kamehameha
Después del tema del Tetris
Viene el Dragon Ball Rap
...

jejejeje

Ja tens cançó pel cap de setmana ;-))

Dragon Ball
Dragon Ball Z
Es Arte
Dragon Ball GT
Sea el que sea lo parte!!!


Una gran abraçada... al teu nen!! :-))

GAIA ha dit...

Doncs trobo millor fer estudis com aquests que jugar amb el mòbil!
I tot gràcies a la teva dona...

Eva ha dit...

Ostres tu!! Veus com el temps sempre es pot aprofitar en un munt de coses? Però segur que un altre dia el telèfon va amb tu...
Una abraçada!!!

Alepsi ha dit...

Uh....


Interessant reflexió. O sea. El que m'ha sorprès més de tot és que vagin al Mercadona!!! Què poc fashion! Qun mal ens està fent la crisi! Les coses ja no són el que eren.....

òscar ha dit...

aaaaaaaaaaaaaargh ASSUMPTA. ara passaré el cap de setmana sencer cantant-la. el nen m'escoltarà. la tonarà a posar tot el sant dia i ... torna a començar. :)

els jocs de mòbil, GAIA, són la millor teràpia pels temps d'espera. i la meva dona em fa esperar mooooolt.

no penso tornar a esperar-la, EVA, sense un sortir de casa amb un kit supervivència composat per mòbil, tabac i, per si de cas em pega per fer més estudis, :) llibreta i bolígraf.

no sols hi van ALEPSI; el colpasen. al menys els dissabtes al migdia.

Anònim ha dit...

El tema de l'utilització del català deu anar per barriades. Aquí passa el mateix. Encara sort dels pobles que és a on més mantenen la llengua. Tot i així no crec que el català estigui en perill ni res d'això. Sóc optimista. Però la veritat m'agradaria escoltar-lo més del que el sent pel carrer.

Assumpta ha dit...

Jejejeje, Òscar... ja m'ho diràs ;-)))

òscar ha dit...

jo tambe tinc aquest desig CATERINA. però, al final, les persones són les que decideixen què volen parlar.

al menys ahir, seguia amb les cançonetes de la hannah montanah aquesta ASSUMPTA. no sé què és pitjor! :)

Anònim ha dit...

Jeje m'encanta Òscar! m'encanta aquest post i és que has aconseguit treure'm un somriure, ja t'imaginava fent recomptes jeje... això, la culpa a la teva dona, però ens has donat la raó a molts quan pensem que el castellà no està marginat, si mai ho tornen a dir, demostra la teva estadística!

Alba ha dit...

ja ja ja ja ja, molt bon post, la veritat es que hi ha moments per a tot.
Salutacions

Carlos ha dit...

molt bo i divertit,com sempre.
escolta no seràs tu el que fa aquests informes per la generalitat que tanta polseguera han aixecat. clar que els teus no tenen preu.
salut.

òscar ha dit...

al menys en el que seria l'ús privat, i al barri de sant gervasi CESC, segur que no ho està gens ni mica.

i si els moments de llargues esperes, ALBA, serveixen per fer informes enlloc de per emprenyar-se millor que millor.

desgraciadament per mi, CARLOS, no tenen cap preu. i és una llàstima, perque el meu compte corrent segur que ho agraïria d'allò més.

Betty ha dit...

Doncs no sabía que el mercadona tenía tant d'éxit a sant gervasi!! osea, sóc pijaaa!! qué fuertee!! ara em miraré amb altres ulls els productes hacendado, sabent que poden formar part d'un Lunch!!
A martorell se sent molt castellà per ser un poble, massa. Per´´ és que l'immigració és el que té. Tots els parlem en castellà, i, amb honroses excepcions, no troben que el català sigui necessàri.
Bona castanyada en pantalons curts i tirants! ep! peró els panellets i els moniaos no els perdono! jajaja!

fada ha dit...

Si els de Política lingüística ho sabessin... seria tan fàcil com demanar a la teva dona que no tornés a fer tard mai més, oi? I a sobre tu content! Ho he trobat genial, Òscar!

Salva Piqueras ha dit...

Quatre??? Llavors diria que estem d'enhorabona, ja que fa un parell d'anys no n'h havia cap!!

Tot gràcies a tenir un president de la generalitat com cal!

òscar ha dit...

això. més que en les tristes batalletes de castellà i català BETTY, em quedo amb poder fer la castanyada en pantalons curts i tirants.

els de política lingüística crec que ho saben més que sobres FADA. lo de la llengua, no lo de la patxorra de la meva dona :)

jajajajaja SALVA. està clar que en montilla ha ajudat, i molt, a potenciar l'us del català a sant gervasi. :)

Ada ha dit...

A part de que el teu treball de camp com a observador no participant, el trobe molt professional, em sembla que el cantant és moníssim!! però no entenc el video! per què l'atropellen, pobret? i va pel terra deixant un rastre de sang! i ningú li ajuda!! jajaja!!

òscar ha dit...

sembla ser, ADA, pel poc que he entès jo, que tenir l'adjectiu de pija et transforma primer en un perill pels vianants i, després, en un pèl psicòpata. una nova visió de l'alt standing :)

polaroid mental ha dit...

aquesta gent que viu per sobre de la Diagonal es ben curiosa, perquè alguns d'ells et parlen perfectament en català inclús et corregeixen si fa falta, pero quant els truca la "mamá" o parlen amb el "guille" la llengua dóna un tomb de 180º i ja no sens res del català.

òscar ha dit...

català de conveniència sol anomenar-se aquesta pràctica POLAROID. ja se sap: el la pela és la pela no entèn d'idiomes.