dimecres, 22 d’abril del 2009

burkina faso

el desinterès i la ignorància són molt valents i els meus, en concret, sempre tenen com exòtic atreviment anar a petar a burkina faso.

quan em parlen del canvi de feina d’algun conegut, d’aquells que et són indiferents, jo acabo responent “per mi, com si marxa a treballar a burkina faso”. si em comenten un avenç espectacular en l’interessant terreny de la física nuclear jo tallo, cofoi de ser un complert catet a bavor, que allò em sona a burkinofasonès (bonic idioma, segur).

pels sempre tendres motius laborals, aquest cap de setmana he hagut d’assistir a un curs que, a priori, m’interessava més aviat gens ni mica. quan van anunciar-me que, a més d’aixafar-me dos dies sencers amb la família, es faria a una població del vallès occidental vaig respondre, òbviament, “que per mi ja el podien fer a burkina faso”.

he arrossegat, també per feina, gairebé dues setmanes d’intensa relació d’odi-odi (res d’amor) amb un tema avorrit i somnolent vinculat amb tecnologia hospitalària. a mi, llegir sobre maquinària mèdica em sembla, directament, intentar comprendre el manual d’instruccions d’un devedé en burkinofasonès.

molt sovint ens toca fer coses que no ens agraden ni interessen. optem
per engegar-les al burkina faso del desinterès i la ignorància. però, alguns cops, tens la sorpresa que en obrir el meló del curs al vallès occidental aquest resulta d’allò més bo i que la tecnologia hospitalària, ben vernissada i amb carinyo, pot acabar oferint un treball del que sentir-se orgullós, tot i la dieta de blocs molt apreciats a la que t’ha obligat.

molts cops, si enlloc d’etiquetar prèviament, fos una mica més pacient, sabria que burkina faso abans s’anomenava alto volta, que el nom actual significa pàtria dels homes íntegres i que el idioma oficial és el francès; no el burkinafasonès.

sabria que el desinterès i la ignorància mai no són valents; són covards. aquí i a burkina faso.

51 comentaris:

TORO SALVAJE ha dit...

Es bastant comú utilitzar noms de païssos africans amb les finalitats que has explicat.

I tens raó, ens guiem per etiquetes sense miraments, i això es bastant injust.

Intentaré no fer-ho.

Anònim ha dit...

M'agrada molt aquesta reflexió i haver conegut una part més d'aquest món i trobar-hi humanitat en les teves paraules.

JJMiracle ha dit...

Veus? A l'estiu ja tens un "bon" lloc on anar de vacances ;-)

Clidice ha dit...

No només és el francès la llengua de Burkina Faso, n'hi ha 68 més de llengües, cosa que fa rumiar en com de còmica, o dramàtica, seria la "guerra" lingüística d'aquí trasplantada allà.

Mai saps d'on trauràs quelcom de profitós, és bo adonar-se'n. :)

Ha de ser bonic Burkina Faso ...

Ferran Porta ha dit...

Jo sempre m'havia dirigit al Congo, en casos semblants als que comentes. Potser perque és més gran que no pas BF, potser perquè s'hi parlen prop de 250 llengües -sempre he sigut un amant dels idiomes, jo- o potser, qui sap, perquè és el país dels pigmeus, que deuen ser bona gent com la majoria de baixets.

Certament lleig, que sovint només recordem l'Àfrica per qüestions tan peregrines com aquestes.

neus ha dit...

Lo meu és la Conxinxina... è que original que sóc?? :P

Un post molt bonic, sí.

Bon dia!!!

mapi ha dit...

jajaja sisi, tot és mirar el costat bo... pobres burkinofasencs ;)

Monna ha dit...

jajajajaja...ni lo habia escuchado jamas...anda y encima resulta que existe..como te quedastes...pobrecicos sus habitantes...ara resulta que tienen la culpa de too jajajaj

un beso..m'encanta el tono ironico en el que relatas los pequeños detalles...

Noctas ha dit...

crack, fots uns posts collonuts., els conclous amb una maestria fora de lo comú., Burkina Faso, mare de Deu, ara ja sé més coses d'aquest país...
Una abraçada!!!

_MeiA_ ha dit...

Jo igual que ELUR... també faig servir a tort i a dret la Conxinxina...

Carles TV ha dit...

Diga'm ignorant, Burkina Faso = Bisbal d'Empordà???

Jordi ha dit...

Benvingut i ben retrobat de nou!! Aquí i a Burkina Faso! I reapareixes amb aquesta perla d'article, omplint de somriures i reialles tots els teus fidels admiradors (d'aquí i de Burkina Faso). Gràcies per ser de nou entre nosaltres! Visca el cor de l'anginesca burkinofasonès, i, prenent el relleu de l'Alex, quedes nomenat per la creu de Sant Jordi de Burkina Faso!

P.D.: Gran reflexió final!

Rita ha dit...

M'ha agradat molt aquest post, òscar!

Comences amb un hihi haha, però acabes fent una reflexió molt interessant. Et felicito!

Jo sóc més del Congo, deu ser cosa del segle... :P

Pel que fa a les vacances teves d'estiu, suposo que no cal que et demanem on penses anar, oi? ;-)))

Mikel ha dit...

bona reflexió si senyor

Jordi Casanovas ha dit...

com dirien a Burkina Faso: Chapeau!

Assumpta ha dit...

Jejejeje jo, com en Ferran, el meu referent africà més abans era el Congo... però, generalment, em refereixo a la Xina i, més exactament "a la quinta Xina" quan he d'anar a algun lloc que no sé ben bé on cau, que em fa mandra, que no hi vull anaaaaar buaaaaaa... segur que és allí a la "quinta Xina" (potser ho hauria de canviar i dir "cinquena" jeje)

Gràcies pel mapa jeje... ara ja podrè localitzar millor Burkina Faso, que quan jo anava a cole era "Alto Volta" perquè sóc antiga :-))

Com han dit altres comentaristes, deu ser xula la política lingüística allí... tot i que si són homes (i dones) íntegres no els hi deuen fer tan la murga com ens fan als catalans...

Txarli ha dit...

I rectificar és de savis, oscar!

khalina ha dit...

recordo al cole quan ens feien estudiar les capitals dels països africans. A vosaltres us ho feien? El primer país (per ordre alfabètic)era Alto Volta de capital Ouagadougou (no recordava tot el nom però surt al teu mapa)

Es graciós el teu post i interessant la teva reflexió. A part de cultural (sé més de Burkina Faso)I és cert que sempre està bé saber ni que sigui una miqueta de tot. Interessar-se pel desconegut, donar-li una petita oportunitat, no?

Anònim ha dit...

Quina manera més bonica d'escriure coses que ens passen a més d'un!

És cert que a vegades els prejudicis ens fan males passades, hauríem de deixar-los de banda.

A més, si hem de fer alguna cosa que no ens agrada, millor intentar trobar-hi la part positiva que pensar en la "conxinxina" (en el meu cas).

Els dijous nous ha dit...

Un post valent i autocrític Òscar! m'ha agradat
Lluís

Montse ha dit...

Jo ho envio tot a Rocatitiua dels Apis... que no crec que existeixi ni hagi existit mai!

p.s. quan penso en Alto-Volta, em surt, seguidament, Uagadugu (per allò d'haver hagut d'aprendre de memòria països amb capitals, que mai més se m'han oblidat)

Gràcies per la visita al meu blog! petons des del meu mar

Albert ha dit...

Les apariències enganyen, no?

Sempre m'ha fet gràcia el nom d'aquest país, però encara me'n fa més el nom de la capital: Ouagadougou.

Adéu!

L'illa dels monstres ha dit...

Ouagadougou... recordo quan a primer de carrera, en una assignatura d'Història, ens van fer aprendre totes les capitals del món. Per memoritzar-les m'inventava falses definicions i històries amb els noms de les capitals. Ja pots endevinar que les històries que m'inventava amb les capitals africanes sempre eren les més brutals i surrealistes. No recordo com m'ho vaig fer per recordar exactament com s'escreia la capital de Burkina Faso.

Sergi ha dit...

He anat llegint les diferents opcions de la gent, i veig que cadascú te la seva, però et diré que m'ha fet gràcia el post perquè jo també ho envio tot a un lloc remot, Kuala Lumpur! Mira, vaig agafar aquesta mania, i sempre em surt. Vaig a consultar on para això, pel sud-est asiàtic, diria... Indonèsia??

Alex. ha dit...

...i dic jo, la versió catalana de Burkina Faso, podria ser Sant Miquel del Fai?

Demà, a la Banyera, donen sugus!

Continuo dempeus, aplaudint el post anterior: Plas, plas, plas!

Salva Piqueras ha dit...

Avui et faré un regalet:

http://salvapiqueras.blogspot.com/2007/03/el-pas-dels-homes-ntegres.html

sky walkyria ha dit...

felicitats per ser capaç de donar-te la volta a tu mateix

abraçades

Anònim ha dit...

hola carinyet, he disat un regalet per tu. Muas

rits ha dit...

que bonic això de terra dels homes íntegres!
tots tenim el nostre Burkina Faso. Quan algo és terriblement caòtic i desordenat dic que això és cambotja! i no sé d'on ho he tret!

com sempre, ens sorpens amb les voltes que li dones al text des del títol! m'encanta!

el paseante ha dit...

Una bona lliçó de civisme amb el teu estil irònic i despreocupat, sí senyor. Com diu la Khalina, quan anàvem al cole ens feien memoritzar totes les capitals de tots els països del món. I sempre recordo la sonoritat de Ouagadougou. M'hi has fet pensar.

òscar ha dit...

a l'àfrica sempre li toca el rebre TORO. fins i tot per les etiquetes.

l'he coneguda amb tu CESC. de burkina faso no en sabia res més que el nom fins que he escrit el post.

jajaja ... ara sols falta P-CFACSBC2V el finançament per tan anhelat viatge.

el sr. wikipedia ja em va donar alguna pista d'aquesta diversitat lingüistica CLIDICE. és una mena de babel a l'àfrica.

la contxinxina és un clàssic ELUR que jo substitueixo per un indret anomenat quimbamba del que desconec si és real o imaginari. ara busco! :)

a banda de buscar; trobar-lo UNAQUEBADA. i jo, per sort i sorpressa meva, al vallès occidental i escrivint de defibril.ladors li he trobat.

gracias MONNA. ellos (los burkinafasonenses) :) son sólo la excusa; la culpa la tiene nuestro desinterés y prejuicios.

bon dia NOCTAS. ara sols cal aprendre a resoldre moltes coses del dia a dia tan bé com els posts.

la buscaré MEIA ja que, tampoc, sé massa bé per on deu caure.

jajajaja CARLES TV! més o menys, tot i que hi ha gent que substitueix la bisbal per altres nostrades viles com gratallops, vilatenim o la clàssica santa margarida i els seus inefables monjos. :)

feliç sant company anginesc (JORDI)! com de burkina faso, de moment, ens n'hem de conformar llegint la informació de google i wiki; avui ens limitarem a gaudir de la millor festa de les que es fan i es desfan. sigues generós (ho ets segur) amb les rosses, eh!!!

si parlem de congo, suposo que fas referència al belga oi, RITA? sempre val la pena que el hi-hi ha-ha estigui per algun lloc. sigui al principi o a al final.

gràcies MIKEL. ja va bé fer-ne alguna de tant en tant.

i en altres seixanta i escaig llengues JORDI CASANOVAS. això si que és diversitat!

la quinta xina ASSUMPTA comparteix posició amb la quinta forca i el que ja no sé explicar és si a l'estimada burkina la política lingüistica té massa sensibilitat o no per aquesta diversitat. no tinc molt bone sensacions al respecte!

una mica més savi que abans del curs i el treball si que ho soc TXARLI. la tenacitat, a vegades, dona algun fruit.

i, ja que els citem KHALINA, una miqueta de interès de tant en tant. a mi en això dels paisos del món a escola em va tocar xerrar davant tothom del brasil!!! :) vaig posar-me les botes amb el futbol!!!

entenc que el que no ens agrada, ni que sigui per desinterès SILENCI, sempre fa una mica de mandra però, ja que toca, mirar de fer-ho amb una miqueta de ganes sempre deixa millor cos. oi?

la ironia comença per riure i somriure d'un mateix LLUIS. es diu sovint però no sé si ho practico amb tanta frequencia. :(

gràcies a tu MONTSE/ARARE. he anat a petar al teu bloc per un comentari d'un blocaire i segur que et visitaré sovint.

el nom de la capital, ALBERT, té més tela que qualsevol joc de paraules de l'estil "en pintxo va dir en el pantxo ...".

ostra ILLA, tinc un amic (el juanjete) que se les sap totes per recòndit que sigui el pais. el més meritori és que ell és ... advocat! això si que és amor als atles!!! :)

la gràcia és que siguin noms compostos XEXU. els hi atorga com un plus de llunyania.

com es nota que ets esportista ALEX. seguir dempeus encara és com un d'aquells bisos eterns que es feien al nostre aimat liceu. si-si ... avui sugus i trucadeta a la banyera que toca festa grossa!!! m'aixeco jo i t'aplaudeixo el racó que has sabut crear perque ens hi acostem a fer-la petar més contents que unes castanyoles. ets un crack: el mickymoto dels blocs!!!

m'acosto al teu bloc quan sigui a la feina, SALVA. però et dono, ja, gràcies anticipades.

vaig rebre ajuda SKY-WALKYRIA. no amb el text mèdic però si amb el curs. sent literal, diria que van ajudar-me a donar-me la volta!!!

oooooohhh ... gràcies LANSBURY. m'hi passo en una estoneta! què serà? què serà? :) petooons!

el nom és fantàstic RITS. no sé si després miren de ser escrupulossos amb ell. segur que cambotja, burkina faso, xina, contxinxina, kuala lumpur, congo belga, ... tenen moltíssimes coses que ensenyar-nos!!!

he intentat pronunciar el nom de la capital NADADOR però ... no me'n surto. practicaré amb el nen que ell té talent i voluntat per les coses difícils!

bimbonocilla ha dit...

a mi dimecres tb em va tocar un seminari pffffffff...
aish! sort que avui és St.Jordi, fa sol i demà és divendres!
jejej!!

BONA DIADA!

DANI ha dit...

Oscar, avui, he conegut al segon blogger després del Fabian. Es diu Georgina y m'ha signat el seu primer llibre entre vergonyes i alucinacions mútues...y he pensat....(si,ja saps que de vegades ho faig sense necessitat d'estupefaents). Però al lio, he pensat...i per que collons tu no ho proves???

Una abraçada

Eva ha dit...

Jo també sóc d'utilitzar alguns noms d´altres països ... entre ells la famosa "Conxinxina", què hi farem...
M'ha agradat el teu punt de vista... com sempre, genial...
Gràcies per la felicitació de la diada... espero que la teva hagi estat ben maca...
Una abraçada!!!

òscar ha dit...

m'agrada quan anomenen "seminaris" a aquests cursos BIMBONOCILLA. sembla, que pel sol fet de dir-se seminari, ja té una mica més "d'enjundia" :)

moltes gràcies per la confiança DANI. ets un amigarro! les autoexcusses queden resumides en la manca de temps compatible amb altres les activitats. potser, rera això, hi ha que no tinc massa energia per anar acumulant negatives fins que algun inconscient hi trobés alguna possibilitat.

de res EVA. ha sigut una diada un pèl versió "redux" però diada. amb ramot de rosses, llibres i petita passejada. cóm és allò? al pot petit hi ha la ...
abraçada!

bajoqueta ha dit...

Què deuen dir los de Burkina Faso quan algo los sona a xinès?

Esther del Campo ha dit...

Burkina Fasso... a primer de la carrera vaig tenir un superexamen i em vaig haver d'aprendre tots aquests nom i posar-los al mapa... Recordo un país (de fet, el nom no el recordo) que la seva capital era alguna cosa semblant a Dutxa't bé XD

A casa meva havia sentit a dir moltes vegades a mun avi dir que una cosa estava "entre Pinto y Valdemoro". I resulta que ara mateix estic, a Fuenlabrada, entre Pinto y Valdemoro realment... Espero algun dia també conèixer Burkina Fasso :)
Espero que hagis passat bona diada Òscar!!!!

carina ha dit...

Hola ôscar, avui he tingut feina per posar-me al dia amb els posts atrassats, feia dies que no passava per aquí i com sempre les meves expectatives es veuen plenament satisfetes quan et llegeixo. Mantens sempre una línia més que notable i els teus posts són sempre aguts, fins i afilats com un bisturí. Continua deleitant-nos. Besets

Lula ha dit...

És allò de no deixar que les aparences ens enganyin.
I tb és impagable poder gaudir de sorpreses com aquestes, on sense esperar-ho gens ni mica, salta l'espurna i tot és genial (o gairebé)

Besoootes

òscar ha dit...

no sé on BAJOQUETA però, si llegeixen els comentaris, trobaran un bon ventall d'idees.

aquest exàmen no el vaig fer jo i, em sembla, que la carrera si que és la mateixa ESTHER. i siiiiiiiiiii; lo de pinto i valdemoro vé a ser com estar enmig d'enlloc, oi? i tu ets enllà; a fuenla. enmig d'enlloc :) una molt molt bona diada. gràciesss!

després de llegir-te, CARINA, m'ha semblat que portava una bata verda i, des de megafonia, em cridàven dient: òscar, passi a la sala de quiròfans :) bon cap de setmana. petooonets!

deixar-nos sorprendre de tant en tant LULA. al menys jo, prejutjo tot un seguit de coses: text de tecnologia mèdica (soporífer), curs al vallès (camama) i madrid (any en blanc). bé, lo de madrid si que és el que és :) petooons!

kweilan ha dit...

Excel.lent post. Ja t'ho han dit tot o sigui que suscric que comences com una cosa quotidiana i després acabes amb una reflexió important...que fa pensar i que m'ha agradat.

òscar ha dit...

moltes gràcies KWEILAN. tot i que la paraula reflexió sembla tenir massa magnitud, m'agrada reflexionar sobre coses quotidianes.

Deric ha dit...

amb tot, només et queda una darrera reflexió a prendre, o conclusió:
has de viatjar a Burkina Faso sense falta!!!

mai ha dit...

Alto Volta és un dels països de qui sempre he recordat la capital. Era un dels primers de la llista i com que el nom era llarg tenia punts a favor saber-se'l.
M'ha agradat el post, sempre és bo podr canviar cap a millor les idees inicials.

òscar ha dit...

no sé si deu ser un destí turístic massa atractiu DERIC. però crec que, de proposar-ho a casa, la meva dona com a resposta m'enviaria a fregir espàrrecs i el nen a passeig.
algú ha visitat les boniques contrades "fregir espàrrecs" i "a passeig"? quínes són les seves capitals?

MAI o, al menys, sempre és bo saber gaudir d'una cosa tot i que un que un pensés que era dolenta o ensopida.

Jordicine ha dit...

Jo sóc més de Pernambuco. Una abraçada.

òscar ha dit...

això és al brasil, oi JORDI. guaita que llest ets! :)

Els del PiT ha dit...

Sí noi, bona reflexió!
L'altre dia vaig rebre un e-mail d'aquest país, quina casualitat!
Miraré si era per sant jordi...

(Jo era més del Congo Belga)
;-)

òscar ha dit...

explicava si fan també el detallet de la rossa allà, PIT?

Els del PiT ha dit...

Apreciat Tlaokas:
Sé que la correspondència és privada, però què caratxus! Aquesta la compartiré amb tu perquè et tinc confiança:

asiya bare
23 abril 2009

Dearest,
My dear I am writing this mail with tears and sadness and pains. I know it will come to you as a suprise since we haven't known or come across each other before, but kindly bear with me at this moment. I have a special reason why I decided to contact you. My situation at hand is miserable but I trust in God and hope you will be of my help. My name is Asiya Ibrahim Bare 25years old girl and I held from Republic of Niger the daughter of Late General Ibrahim Bare Ma?nassara the former President of the Republic of Niger who was ambushed and killed by dissident soldiers at the military airport in the capital, Niamey with his driver and a former Prefect. You can see more detail about my late father here http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/9/newsid_2463000/2463927.stm
I am constrained to contact you because of the maltreatment which I am receiving from my step mother. She planned to take away all my late father's treasury and properties from me since the unexpected death of my beloved Father. Meanwhile I wanted to travel to Europe, but she hide away my international passport and other valuable documents. Luckily she did not discover where I kept my father's File which contained important documents. I am presently staying in the Mission camp in Burkina Faso.
I am seeking for longterm relationship and investment assistance. My father of blessed memory deposited the sum of US$11.7 Million in one bank in Burkina Faso with my name as the next of kin. I had contacted the Bank to clear the deposit but the Branch Manager told me that being a refugee, my status according to the local law does not authorize me to carry out the operation. However, he advised me to provide a trustee who will stand on my behalf. I had wanted to inform my stepmother about this deposit but I am affraid that she will not offer me anything after the release of the money. Therefore, I decide to seek for your help in transferring the money into your bank account while I will relocate to your country and settle down with you. I have my fathers death certificate and the account number which I will give you as soon as you indicated your interest to help me.

It is my intention to compensate you with 20% of the total money for your assitance and the balance shall be my investment in any profitable venture which you will recommend to me as have no any idea about foreign investment. Please all communications should be through this email address only for confidential purposes.

Thanking you alot in anticipation of your quick response. I will send you my photos in my next email.
Yours Sincerely
Asiya Ibrahim Bare
___________________ ___________

Malgrat ser del dia de Sant Jordi no hi diu res de roses, però sí que té interès en l'amor i amor per l'interès...
;-)

òscar ha dit...

jajajaja ... ets un crack PIT. l'amo, ets l'amo :)