divendres, 20 de febrer del 2009

deconstruint el boig per tu


A LA TERRA HUMIDA ESCRIC, NENA ESTIC BOIG PER TU,
EM PASSO ELS DIES ESPERANT LA NIT.
la mítica cançó dels sau s’inicia amb la bucòlica imatge d’un missatge escrit a la sorra. el redactor del missatge, un home, comença bé ensenyant una cara tendra, romàntica i sensible a la noia però, ràpidament ho esguerra, amb dos detalls en els que se li veu el llautó. primer, dirigint-se a ella dient-li “nena” (queda una mica pintxo i macarrilla, a més de copiar al loquillo del “cadillac solitario”) i ho remata (en negatiu) confessant, obertament, que no té altra cosa al cap que endur-se-la al tàlam copulatori.

COM ET PUC ESTIMAR, SI DE MI ESTAS TANT LLUNY;
SERVIL I ACABAT BOIG PER TU.
la noia, està clar, fuig cames ajudeu-me adonant-se que el paio va per feina de manera un pèl expeditiva. veient-la marxar pensa que de perduts al riu i li planteja, agafant-se a un clau roent, una variant del joc sexual que de fa temps li fa patxoca: el sadomasoquisme. ella fot el camp sense contemplacions ja que mai ha estat partidària de pràctiques sexuals fora de l’ortodòxia.

SÉ MOLT BÉ QUE DES D´AQUEST BAR JO NO PUC ARRIBAR ON ETS TU,
PERÒ DINS LA MEVA COPA VEIG REFLEXADA LA TEVA LLUM, ME LA BEURÉ; SERVIL I ACABAT BOIG PER TU.
fallat el primer intent d’aquí te pillo, aquí te mato. fallat també el segon d’un plaent tete a tete amb cuir i cops de fuet, l’home s’aboca al clàssic d’ofegar les penes dins d’un got. com sol passar, en fa un gra massa i una copa porta a l’altra fins el punt que, a la darrera de totes, creu veure-hi la noia enmig dels glaçons de gel. com el tio, si o si, aquella nit volia pillar catxo, es beu el whisky pensant que, en realitat, està fornicant amb la noieta. i, ja posat (mai millor dit), amb un previ en el que ella l’obligui a fer-li d’esclau.

QUAN NO HI SIGUIS AL MATÍ, LES LLÀGRIMES ES PERDRAN
ENTRE LA PLUJA QUE CAURÀ AVUI.
típica ressaca trista i xunga de l’endemà. s’adona que la darrera copa, la que li va fer tenir el miratge d’un espectacular triomf sexual amb sado inclòs, no era res més que un somni (real per ell en aquell moment). no hi ha ningú al costat compartint llençols i la taja el fa creure, també, que acabarà plovent (farà tot el dia un sol radiant) en una devastadora metàfora en el que la pluja esborra el “nena” a la sorra que li ha aixafat el pla amatori.
qui li manava escriure el “nena” que queda d’allò més bé si vols imitar el neng de castefa però fatal per conquerir una bella dama? –es pregunta-

EM QUEDARÉ ATRAPAT EBRI D´AQUESTA LLUM
SERVIL I ACABAT BOIG PER TU.
l’home es resigna a continuar empinant el colze abonant la llegenda urbana que assegura que la millor fórmula per fer passar la ressaca és esmorzar bevent el mateix que la nit anterior et va embolingar. el sado, no se l’acaba de treure del cap. i ell, que va bevent ...

SÉ MOLT BÉ QUE DES D´AQUEST BAR JO NO PUC ARRIBAR ON ETS TU,
PERÒ DINS LA MEVA COPA VEIG REFLEXADA LA TEVA LLUM,
ME LA BEURÉ; SERVIL I ACABAT BOIG PER TU.
el whisky de l’esmorzar, lluny d’espantar la borratxera, el torna a posar ben cuit. torna al mateix bar de la nit anterior. torna a abusar molt de la beguda i, hi torna tant, que torna a creure que la darrera copa es corporitza en la fantàstica ama que fuetejant-lo, donant-li ordres, tractant-lo com un servent humiliat, el farà embogir de plaer.

diuen que max mosley va posar cullerada en algunes de les estrofes de la cançó. diuen, també, que en carles sabater tenia un extraordinari sentit del humor.

60 comentaris:

Jordicine ha dit...

És una cançó, no sé si és per portar la contrària (crec que no), que mai m'ha agradat massa. I això de dir 'nena' a les dones és d'una falta de tot. Ja ja ja. Això és com la Winslet a 'The reader', que li diu 'chico' al noi. Que no té nom el pobre?

Vaja, que bon cap de setmana Òscar. Dilluns tenim dinar o no? Ara miro l'e-mail. Abraçada bloggera, tualum (és la paraula que havia de comprovar.

L'illa dels monstres ha dit...

algú hauria de posar fre a aquesta cançó. n'estic fins al monyo (i això que no en tinc) de sentir-la per tot arreu. no hi han més cançons bones d'amor o què??? la gent és tan poc original...

zel ha dit...

A mi m'agrada molt la cançoneta, sento discrepar...Però la veritat, m'he petat el cul de riure amb la deconstrucció, de debó, boníssim!!! Torno a llegir....

Elena y sus Neuras ha dit...

Se podía malpensar de la cancion de sau?

La respuesta es claramente SÍ XD.

Gran entrada!!o almenos...divertida!

Els dijous nous ha dit...

jajaja!! molt bo Òscar!!!algú va dir que era una cançó d'amor a la lluna. Jo trobo molt més "poètica" la teva interpretació, hem de tenir en compte que ja comença a ser una cançó casposa!!

rits ha dit...

he rigut molt, Òscar!!

doncs a mi, de joveneta m'agradava molt. Ara reconec que cansa una mica. I mai estaria dins d'un ranking de cançons a triar.

m ha dit...

xD Una nova interpretació de la cançó que tothom coneix.
M'ha agradat!

Albert ha dit...

Jajajajaja
Tu sí que tens sentit de l'humor.
Tot i que depèn de com t'ho miris, potser sí que aquesta cançó tenia un doble significat...

Que vagi bé!

myself ha dit...

jajajaja... molt divertit. La veritat, hi ha altres cançons de Sau que m'agraden més.
Això de 'nena'... et dóno la raó no és la millor manera de començar una cançó d'amor.

Goculta ha dit...

Van fer un programa especial d'homenatge a Carles Sabater al Canal33, crec que la setmana passada.
La parella del Carles Sabater, ja quasi al final, va dir que la cançò estava dedicada a la Lluna...em vaig quedar amb la boca oberta, tota la vida pensant que era per una dona.......!
La teva interpretació magnífica.
A Sau se'ls trova a faltar!

Anònim ha dit...

"Nena", desdeluego menos mal que els xics d'hara no son tan vulgars i diuen coses tan delicades com "follo a la 1º pero contigo he decidido esperar"... despres d'aixo hem pire amb qualsevol que diga "nena", a mes a mes en valencia s'utilitza molt el nena en to carinyos, ma mare pa els seus germans es "la nena"

JJMiracle ha dit...

Ja era hora que algú interpretés com cal aquesta cançó! :-D

Assumpta ha dit...

Ai, ai, ai... Òscar!!! com et llegeixi algun ultra de Sau, ja veuràs, ja :-))

Jo admeto que la cançó m'agrada molt... potser perquè no l'he escoltat tantísism com molta gent que l'han arribat a avorrir :-))

No deconstrueixis l'himne del Barça, eh??? JAJAJAJA :-)) (o... si...)

Mireia ha dit...

Finalment he obert els ulls, i jo vivint enganyada tots aquest anys pensant que era una cançó moooolt romàntica. Ja sé que els anys d'institut tot es veu o rosa o negre però amb aquesta cançó m'havia durat fins avui!

Gran interpretació

Gabriel ha dit...

Sóc fan d'aquesta cançó, és una gran cançó; tot i que penso que han abusat d'ella fins a portar-la a l'avorriment.
Sí, ja fa anys que ho havia sentit que de fet és un tema on la lluna hi juga un paper important...
Potser aquesta ha sigut la grandesa de la cançó: que la gent se la fet seva fins el punt de pensar que en comptes de la lluna era una cançó super romàntica...La grandesa de la cançó és que és suggerent i suggereix moltes interpretacions...La teva deconstrucció del tema està molt bé, Òscar...Després del Cuentáme i això, t'hauran de fitxar com a guionista alternatiu.
Eiii, Òscar, si entres al meu blog veuràs que t'he citat com a valor terapèutic en el post..."contra la crisi, el metge m'ha recomenat una dosi diària d'ironia".
Crec que avui ja me l'he pres.

Cristina ha dit...

Jo estic amb la majoria. La cançó no està malament però l´hem sentida tant que cansa una mica. La teva interpretació...per pixar-se de riure. Petons!

kweilan ha dit...

No sé si el fans estaran molt contents amb aquesta interpretació, jo he rigut molt.

polaroid mental ha dit...

bona aquesta interpretació :)
lo bo de la música es que cadascú se la fa a la seva manera. Per mi, aquest posat victimista que tenien vers les dones no l'he pogut soportar mai....
"és inútil continuar, no sóc més que un joc per tu, et segueixo allà on vas, sóc com un gos perdut..."

neus ha dit...

M'he mig pixat de riure! i has posat la cançó enfadosa al loc que li pertoca!!!

Òscar... t'adoro!!!!!!!

Carlos ha dit...

IMPRESSIONANT!!
Quina lectura d'aquest gran tema, gastat, cremat i fet servir fins a la sacietat.
Ara crec que fins i tot el podria tornar a sentir, amb un somriure sota el nas.
;-))

el paseante ha dit...

Pobre Carles, si et pogués llegir potser sí que s'agafaria a una botella :-)

Anònim ha dit...

Mai havia entrat a examinar les estrofes o parts de la lletra com tu ho has fet!

khalina ha dit...

Jo sóc de les que m'agrada aquesta cançó, i la veritat mai li havia trobat un desig masoquista al darrera jeje. He rigut amb la teva nova versió

òscar ha dit...

sau més aviat m'agrada JORDI, tot i que de la cançó n'estic una mica fart i del nena inicial ... què vols que digui que no hagi dit ja? nena + dèria ràdios posant-la = deconstrucció. abraçadaaa!

ILLA; supuso que es pot tenir més sensació d'enfarfeg al coincidir amb l'aniversari de la mort d'en carles sabater!

gràcieeees ZEL per comprendre que sols era un intent de fer riure i no una manca de respecte. sé que hi ha gent a la que li agrada molt el boig per tu i, tot i que sols sigui una cançó, no volia ofendre ningú. ´

jajajja HELEN. más que malpensar, sacarle un poco de punta de donde no hay.

sembla que si LLUIS: la destinatària del tema és la lluna però ... mira que dir-li nena? :) una abraçada!

això desitjava RITS :) somriure amb una lletra coneguda a la que, de cop i volta, li regires el veritable significat. un petooó!

gràcies MARTA! reintepretar amb humor no ha de ser dolent.

gràcies ALBERT. a veure si tenim sort en la doble jornada d'avui :)

fa una mica macarrilla, oi MYSELF? el més estrany és que no me'n adonés fins ara. a veure si jo també dic nena sense adonar-me i per això no ho trobava fora de lo normal? :)

vaig veure el programa GOCULTA i escoltar la parella del carles explicant que era dedicada a la lluna. així vaig començar a deconstruir ... :)

a mi em passa em el xato o xata LANSBURY. ho dic sovint a gent de confiança però, és cert, que segons qui ho escolti. un xata inicial al boig per tu hagués estat de traca i mocador! jajajaja

pobre boig per tu MERCÈ. veig que hi ha moltíssima gent que li tenia una mica de ganes :)

ara m'has picat ASSUMPTA. miraré si se'n pot treure una mica de suc. el tot el camp és un clam té divereses interpretacions :) a veure si tenim sort avui!!!! petooons!

òscar ha dit...

a mi em passava el mateix MIREIA :) l'enamorament pre i post adolescent em posava la vena als ulls

jo ho vaig descobrir, GABRIEL, l'altre dia veient l'especial d'en carles sabater. amb aquesta nova deconstrucció, per tant, ja té tres possibles lectures!!! moltíssimes gràcies per citar-me al naufragi i ... ara passo a visitar-te que aquesta setmana no he fet massa deures bloguers! gràcieees!

merci CRISTINA. uns ji-jis ja-jas per començar el finde són d'agraïr.

espero que ningú no s'hagi ofés KWEILAN. de fet, i ho dic de veritat, és un homenatge humorístic als sau. per això he esmentat, al final, que en carles sabater tenia un molt bon sentit del humor. desitjo que tothom s'ho prengui així. petooons!

jajajaja. curiós perquè vaig estar dubtant entre el boig i l'és inútil. finalment, vaig optar pel boig ja que ... l'és inútil continuar m'agrada moooolt! :)

jajajaja ELUR: és veritat: al festival crostavisió ja vas manifestar-te com obertament crítica amb el tema :)

jo ja no puc, CARLOS, escoltar el nena inicial sense pensar "t'estàs equivocant, tio!". :)

li tenia simpatia NADADOR (em costa, m'he d'acostumar al teu alter ego). al reportatge de tv3 deien que tenia llum i crec que irradiava molta força. brindo, des d'aqui, amb en carles.

un altre dia CESC, faré un post traduïnt literalment hits del castellà al català. dóna, també, moltíssim joc d'equívocs! una abraçada crack!

crec que no hi és KHALINA, però com el servil s'obre a interpretacions ... :)
una abraçadaaaaa!

Bargalloneta ha dit...

jajajajaja!!!
i a mi que m'encantava aquesta cançó????? acabes de llençar per terra una de les cançons que creia més boniques de Sau.... i lluny d'enfadar-me amb tu he de reconèixer que ha estat divertidíssim llegir-ho!!
un petó!

Eva ha dit...

Ara cada vegada que senti aquesta cançó no podré evitar pensar en aquesta ingeniosa interpretació que n´has fet...
Ha estat molt divertit llegir aquesta visió de rerafons de la popular cançó que va acaparar la nostra atenció durant els temps de l´institut...
Torno a dir que cada vegada que passo pel teu blog em sorprens...
Una abraçada...

Sergi ha dit...

Sempre havia pensat que la cançó estava dedicada a la lluna, i els mateixos autors es sorprenien que hagi esdevingut un dels grans temes d'amor de la música en català, però després de llegir la teva deccontrusió (llegeixi's com Ferran Adrià), ja dubto de tot, hi ha més missatges amagats en altres cançons?? Espero que ens en faràs coneixedors.

Ferran Porta ha dit...

Òscar, una deconstrucció tan impressionant com els teus currats, imperdibles posts. Dit això, "Boig per tu" és LA cançó de mig Catalunya -què dic mig: 3/4 com a mínim!- i ni una deconstrucció tan detallada i precisa, gairebé diria de cirurgià, com la teva, no aconseguirà esborrar-la del nostre imaginari d'estius ardents amb missatges forjats a les cales de la Costa Brava.

Toooma deconstrucció!! ;-))

J.M. ha dit...

Molt bo. Per aquest exercici mental, veig que continues en forma.

Deric ha dit...

ais! doncs a mi m'encanta! no me la destrossis així!!!

sargantana ha dit...

crec que em pasara com amb *soy un truan* d'en julio iglesias...sempre en ve a la memoria la versio del tricicle...
amb el boig per tu....pensare amb tu...jajjaj
ets un geni!!

Jesús M. Tibau ha dit...

divertida interpretació de la canço

Assumpta ha dit...

Saps? jejeje m'ho he pensat millor... i SÍ!!! Deconstrueix l'himne del Barça!! jajaja però amb carinyu, eh? ("som la gent blaugrana", agafat en sentit literal... ¿¿?? potser som "extraterrestres" com Messi i Alves... jeje)

Albert Lloreta ha dit...

em sembla que hauries d'obrir secció "deconstruint el rock català"... hi ha molta feina freudiana darrere de frases mítiques com "sóc el boig de la ciutat, tu em vas matar" o "vaig beure'm la seva sang" o "sempre deia que a la matinada es mataria"

mar ha dit...

Haig de reconèixer que sóc de les que encara m'agrada aquesta cançó.
Però també que ha estat divertida la interpretació que li has donat.
Ets un crac!

petonet!
ens veiem aviat!

Anònim ha dit...

La "deconstrucció" és una tècnica massa avantguardista per als textos tan convencionals. No ens desmuntes tota la paradeta de les cançons d'amor... eh?

Assumpta ha dit...

millor espera al final de temporada per deconstruir-lo jajaja :-))

Força Barça per sempre!! Som líders, tenim SET punts sobre els segons i hem de seguir confiant en els nostres!!

Amunt!!!!!!

òscar ha dit...

pel terra dius BARGALLONETA? mai millor dit: sense el nena escrit al terra no hagués deconstruit res de res :)

jo a l'insti cantava els hombres g EVA. penso que les lletres d'aquest grup madrileny també són del tot deconstruibles, oi? :) petoons i gràcies!!!

posats a treure punta XEXU, suposo que no hi ha cançó a la que no se li pugui trobar un missatge subliminal ocult

no-nooooooooo, no pretenia FERRAN esborrar el boig per tu del nostre imaginari de missatges estivals escrits a la sorra. cançons associats a episodis de la vida no hi ha ones ni deconstruccions que els esborrin

a falta de gimnàs JERONI, bé em van els posts :)

ho esborro DERIC, ho esborro! el tema parla d'un home enamorat de la lluna i la impossibilitat de conquerir-la i punt i pilota :) una abraçada!

ostra què bona era aquella versió SARGANTANA. em reia com un tòtil quan es feien el nus de la corbata en dir "soy un señor"! jajajaja

somriure és sà JESÚS, ni que sigui fent l'animal amb una cançó

em centro més en el segon dels comments ASSUMPTA i, com avui estem de mig dol, ja deconstruirem l'himne a final de temporada, val? però amb ànim que encara hi ha marge per la tranquilitat! :)

sense oblidar ALBERT, el gran i mític "ma mare sent roberto carlos tot fent el llit". què hi feia l'ex-jugador del madrid per cambrils? :)

sols era per riure una estoneta MAR. com començi a explicar les cançons que m'agraden a mi, més que deconstruir-les, el que fa el govern és expulsar-me del país :)

jajajaja no-no BRUIXADESOL. sols és un exercici aïllat. les cançons d'amor pel que toca i les deconstruccions per el ferran adrià :)

nimue ha dit...

ai, que bo! a partir d'ara quan escolte aquesta cançó no podré evitar recordas la teua deconstrucció! ;)

Jordi ha dit...

Un clàssic dels karaokes (l'he cantada més d'una vegada) i de les festes majors d'arreu de Catalunya. Nyonya, sí, però maca i entendridora a l'hora... Tots l'hem ballat ben agafats!!

assumpta ha dit...

Je,je
He disfrutat amb aquesta descontrucció !
La cançó en el seu orígen no estava malament, però amb els anys ja cansa una mica.
(Potser com el imagine, no?, je,je)
I és veritat allò de "nena..." no se m'havia ocorregut i ara penso ainnsss com no ho veiem si està claríssim???

Naida ha dit...

Jajajajaja molt bó!! ara la veure d'altra manera...

Alex. ha dit...

Òscar, aquest post hauria de formar part, a partir d'ara, de tots els manuals de psicoanàlisis.

I nosaltres sense saber-ho... ets l'hereu legítim de Sigmund Freud.

Brillant... com sempre!

Unknown ha dit...

Fantàstica deconstrucció. LA cançoneta és simple però per la seva simplicitat enganxa. Abns d'aquesta la canço d'amor "catalana "per antonomàsia era "paraules d'amor"... ara el "boig per tu".
Potser ja va essent hora que en fem una tercera no?
He rigut molt...

Albanta ha dit...

Genial!! Una deconstrucció molt divertida!! Tot i aque a mi m'encanta la cançò.... o era el Carles? o el Carles cantant el Boig per tu?
Bé, en tot cas ara segur que l'escolte diferent!!

Lula ha dit...

Tio, ets únic...


Besootes

òscar ha dit...

no fotis NIMUE, a veure si la companyia discogràfica em demana danys i prejudicis.

sí que és un clàssic JORDI. potser el clàssic karaokero per excel.lència en català és l'empordà, oi? i en castella el bailar pegados es bailar, igual que baila el mar con los delfineeeeesssss. hosti ... que aquesta també es pot deconstruir d'allò més bé!

un simple "nena" pot aixafar una fantàstica nit d'amor, ASSUMPTA! :)

no-no ... que jo no volia NAIDA. que la cançó tampoc està malament ...

doncs la cançó ni em va parlar de la infantessa, ni va voler jeure al divà ni, el més fotut ALEX, va abonar-me els 100 euros de la teràpia. grrrrrr. ara, que tot té origen en el sexe si que vaig conseguir esbrinar-ho :)

i si el compositor és en quimi portet EULÀLIA, jo estaré més que content!

reconec que en carles tenia molt carisma ALBANTA. al reportatge de tv3 deien que tenia llum pròpia i massa equivocats no crec que ho estiguin.

ma mare, quan vaig a dinar a casa seva, també m'ho diu LULA. i no sempre en positiu :)

Sirvi ha dit...

Hola guapo... pots passar a recollir una coseta pel meu blog quan vulguis... petonets!

bimbonocilla ha dit...

jaja!!!
"ya te vale"...

Montse ha dit...

A mi, tot i aixo, el Carles Sabater em va agradar sempre molt, i aquesta cançó, els meus alumnes me la van cantar a l'altre cole molts cops.
Tot i la taladrada que n'has fet, em segueix agradant, i el nen dels rínxols també... I molt... Pobret...

Montse ha dit...

Pd. Jo em deixo dir nena, entre altres coses, pq tb dic "nen". I no passa res, eh?

_MeiA_ ha dit...

A mi personalment m'agrada la cançó, i m'agrada en Carles Sabater... també haig de dir, que m'agrada molt que em diguin "nena" jejeje...

I jo tenia entès... que aquesta cançó no feia referència a cap persona... sinó que era una cançó dedicada a la Lluna.

Un petonet!

Noctas ha dit...

Sens dubte una de les milors cançons i grups musicals d'aquella vulgaritat que va ser el Rock Català.,

m'ha agrdata molt que hagis satitritzat i desmitificat la lletra de la cançó....saludus crack

Ballarinadeplom ha dit...

realment hi ha paraules que s'haurien de prohibir en una relació (llegeixi's: nena)

clar, a partir d'aquí no se'n pot esperar res d'un macarrilla borratxo i sadomasoquista...

envia-li aquesta lectura entre línees a en Pep Sala, a veure què n'opina!!

jajaja
salut!

RaT ha dit...

L'única manerade suportar aquesta cançó és llegint la teva versió-explicació. Quin gran post, amic!!!

bajoqueta ha dit...

És un sacrilegi fer això a una cançó que ja és un mite, però com que ho has fet tant bé te perdonarem :)
Per dramàtiques i de psiquiatric les de Maná. Allí tothom "llora todo un río"

òscar ha dit...

moltíssimes gràcies SIRVI. no sols ja he passat a recollir-te'l, també llueix tot orgullós al bloc. petooons!

:) donar-li una pinzellada de ironia als mites, BIMBONOCILLA, és com revitalitzar-los una mica.

la cançó forma part de la memòria de moltíssima gent (la meva inclossa) MONTSE. posar-la de l'inrevés, i riure amb ella, crec que és un exercici de sentit del humor sensa malícia. el "nena" sols era una excussa; jo dic xata/xato que també podria tenir tela i servir per comparacions amb ... :) arturo fernández!!!

així ho va explicar la xicota d'en carles sabater al programa-homenatge de tv3, MEIA. la cançó es dedicada a la lluna però la gent hi ha fet una altra lectura molt més personal. la millor senyal del seu èxit, crec! petooons!

amic NOCTAS, si no emprèssim el barnís de la sàtira de tant en tant parariem bojos, oi? una abraçada crack!!!

segur que li divertiria BALLARINA. pep sala i en carles sabater, a més de crear un dels grups de referència del pop-rock català, sembla que feien bandera d'un òptim sentit del humor.

sempre està bé, RATETA, soportar el que no ens agrada donant-li una volta humorística i, el que ens agrada, gaudir-ho!!!

els sacrilegis que fan somriure BAJOQUETA, són us sacrilegis menors!!! :)

una que bada pels núvols ha dit...

sàpigues que ja no tornaré a escoltar aquesta canço amb les mateixes "orelles"... jajaja molt bo :)

òscar ha dit...

noooooooo NATÀLIA, aquest pes damunt les meves esquenes :) no el vull si-us-plau!!!